Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Krádež storočia! K odcudzeniu pol miliardy postačila jediná nálepka na auto a neuveriteľná drzosť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Zatiaľ čo autori detektívok vymýšľajú stále komplikovanejšie zápletky, scenár, podľa ktorého zmizlo pred pätnástimi rokmi z pražskej pobočky bezpečnostnej agentúry viac než pol miliardy korún, bol až prekvapivo jednoduchý. Dvojica páchateľov mierne upravila bežnú dodávku tak, aby svojím vzhľadom pripomínala firemné auto používané na prevoz peňazí. Potom už stačilo preukázať neskutočnú drzosť a pre rekordnú sumu si zájsť priamo do jamy levovej.

Jedným z dvoch aktérov takzvanej krádeže storočia bol vtedy 33-ročný František Procházka. V žižkovskej pobočke bezpečnostnej agentúry G4S Cash Services pracoval ako strážnik, takže mal celý areál dobre zmapovaný a poznal zavedené bezpečnostné opatrenia. Ráno 1. decembra 2007 vyniesol Procházka z trezorovej miestnosti niekoľko tašiek plných zväzkov bankoviek. Pri nakladacej rampe na neho čakal biely volkswagen, za ktorého volantom sedel Františkov známy Milan Čermák. 

MEGAKRÁDEŽ v centre Bratislavy: Z predajne si odniesli luxusné hodinky, poznáte páchateľov? (archívne video)

MEGAKRÁDEŽ v centre Bratislavy: Z predajne si odniesli luxusné hodinky, poznáte páchateľov? (Zdroj: Tip čitateľa)

Ochranke stačil pohľad na logo

Už pri vjazde do stráženého areálu si vodič overil, že na vrátnici nebude mať problém. Ochranke stačil pohľad na firemné logo na kapote vozidla a nič ďalšie už neskúmala. Rovnako "prísnej" procedúre bola dodávka podrobená aj pri výjazde. Ako vyšetrovateľom neskôr povedal jeden zo zamestnancov firmy, vrátnici neboli povinní kontrolovať agentúrnym autám poznávacie značky ani doklady vodičov. 

Krádež storočia! K odcudzeniu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Čermák i s rekordným balíkom peňazí odišiel zo sídla agentúry bez toho, aby vzbudil sebemenšiu pozornosť. Podozrenie nevzbudil ani Procházka, ktorý počkal na koniec smeny a až potom odišiel. Na to, že vo firme chýba 540 miliónov korún, sa prišlo až na druhý deň, keď už sa po páchateľoch i lupe zľahla zem. Ako hlavný podozrivý sa Procházka dostal do hľadáčika vyšetrovateoľv prakticky hneď po nahlásení krádeže. Polícia po ňom ale pátrala márne. Nepomohla ani odmena dva milióny eur, ktorú na jeho hlavu vypísala agentúra G4S. 

Páchateľa hľadali aj britskí detektívi

Okrem lovcov lebiek, teda špeciálneho pátracieho tímu českej polície, hľadali Procházku aj súkromní detektívi z Británie. Tých si najala poisťovňa, u ktorej bola okradnutá firma poistená a ktorá nakoniec väčšinu škody uhradila. Detektívi prišli na to, že Procházka pred krádežou veľa cestoval a tiež že absolvoval výcvik prežitia v Izraeli. 

Krádež storočia! K odcudzeniu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Procházka spravodlivosti dodnes úspešne uniká. Podľa niektorých médií Interpol objavil jeho stopy v Dominikánskej republike, podľa denníka Právo tam bol v októbri 2012 takmer dolapený pri policajnej razii, počas ktorej bolo zadržených sedem medzinárodne hľadaných Čechov. V marci 2008 ale padol do rúk polície jeho komplic Čermák. Zatiaľ čo o Františekovej účasti na trestnom čine nebolo vďaka záznamom z bezpečnostných kamier pochýb, v prípade Čermáka mali policajti v rukách len nepriame dôkazy. Išlo najmä o pachovú stopu z dodávky použitej pri odcudzení peňazí, ďalej o fotky zmieneného auta, ktorým boli spolu s logom firmy G4S objavené v jeho počítači, a tiež o záznamy telefónnych hovorov.

Čermák napriek tomu svoju vinu odmietal a poukazoval na to, že všetky predložené dôkazy je možné vysvetliť aj inak. V dodávke podľa svojich slov sedel necelé dva týždne pred krádežoua usvedčujúce fotky mu vraj na disk nahral Procházka, ktorému počítač požičal. Naviac Milan naznačoval, že obvinenie proti nemu vykonštruovala polícia. Tejto verzii však súd neuveril a začiatkom roka 2012 poslal Čermáka na deväť rokov do väzenia. Rovnaký trest vymeral i Procházkovi, ktorý bol súdený na úteku. V roku 2016 bol ale Čermák podmienečne prepustený na slobodu. 

Viac o téme: KrádežLúpežFrantišek ProcházkaMilan ČermákG4S Cash Services
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu