Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE Guvernéra NBS opäť obvinili! NAKA ho viní z podplácania, Kažimír to odmieta

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír
Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) a exministra financií Petra Kažimíra z prečinu podplácania.

Exministra financií za čias vlády Roberta Fica a súčasného šéfa Národnej banky Slovenska Národná kriminálna agentúra opäť obvinila z podplácania. Upozornil na to portál DenníkN. Guvernéra Národnej banky Slovenska obvinili už v októbri.

Kažimíroov právny zástupca Ondrej Mularčík informoval, že guvernér sa necíti byť vinný a podá sťažnosť. "Toto vznesenie považujeme za nerešpektovanie rozhodnutia generálneho prokurátora, ktorý zrušil pôvodné obvinenie," reagoval pre TASR právny zástupca guvernéra NBS.

Priblížil, že obvinenie vzniesli na tom istom skutkovom základe ako pred rokom. "Pán guvernér sa necíti byť vinný, v lehote podá sťažnosť voči uzneseniu," doplnil Mularčík. Aby nedošlo k zmareniu alebo k sťaženiu objasnenia a vyšetrenia prípadu, polícia bližšie informácie neposkytuje. "V tejto trestnej veci prebieha vyšetrovanie a vykonávajú sa procesné úkony," uviedol Michal Slivka z Prezídia Policajného zboru.

archívne video

Peter Kažimír prišiel vypovedať na NAKA (Zdroj: Topky - Maarty)

Guvernérovi NBS zrušila Generálna prokuratúra (GP) SR v júni tohto roka obvinenie z prečinu podplácania. Vtedy upozornila, že obvinenie vzniesol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry iba na základe výpovedí jediného spolupracujúceho obvineného, bývalého prezidenta finančnej správy Františka I. Na jeho zrušenie využila postup podľa paragrafu 363 Trestného poriadku.

Podľa výpovede Františka Imreczeho, v súčasnosti obvineného vo viacerých kauzách, mal byť Kažimír akýmsi kuriérom úplatku vo výške 50-tisíc eur pre samotného Imreczeho. Kažimír obvinenie odmieta a jeho advokát avizoval, že voči nemu podá sťažnosť. 

Kažimírovo meno sa spomínalo aj v súvislosti s miliónovými zákazkami na Finančnej správe v kauze Mýtnik. Imrecze v súčasnosti spolupracuje s políciou. Len včera (streda) si našiel pod svojím autom monitorovacie zariadenie. Zasahovala kvôli nemu aj polícia v Petržalke pri zimnom štadióne. V kauze Mýtnik rovnako vypovedal Imrecze proti Kažimírovi, pričom tvrdil, že si exminister financií mal vypýtať mastný úplatok pre schválenie rozpočtového opatrenia projektu eKasa. Konkrétne malo ísť o 5 percent z konečnej hodnoty zákazky. Kažimír tieto obvinenia viackrát odmietol a tvrdí, že ide o klamstvo. V tejto veci v kauze Mýtnik Kažimír nateraz nie je.

Viac o téme: GuvernérObvinenie Peter KažimírNBS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu