Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Čaputová reaguje na Kažimírovu kauzu: Mal by zvážiť svoj koniec! Šéf NBS je vinný z podplácania

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR /Pavel Neubauer, Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír by mal zvážiť odstúpenie z funkcie. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová v reakcii na rozhodnutie sudcu Špecializovaného trestného súdu, ktorý ho uznal za vinného z podplácania. Naopak, strana Smer-SD, ktorej bol Kažimír v minulosti podpredsedom, za ním stojí.

"Po dnešku po rozhodnutí súdu, ktoré je síce neprávoplatné, ale je to rozhodnutie o jeho vine v danom skutku, si myslím, že by mal zvážiť svoje odstúpenie," uviedla prezidentka. Podčiarkla, že jeho zotrvávanie na pozícii môže mať vplyv aj na dôveryhodnosť inštitúcie dovnútra krajiny aj navonok. Hlava štátu považuje za normálne, že sa v trestných veciach rozhoduje dvojstupňovo. Podčiarkla, že oficiálny dôvod na jeho odvolanie z funkcie je právoplatné rozhodnutie súdu.

Archívne video: Na mieste Petra Kažimíra by som uvažovala o odstúpení z funkcie guvernéra NBS, vyhlásila prezidentka

Na mieste Petra Kažimíra by som uvažovala o odstúpení z funkcie guvernéra NBS, vyhlásila prezidentka (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Smeráci za Kažimírom stoja

Naopak, opozičný Smer-SD stojí za guvernérom NBS, pretože ako tvrdí šéf strany Robert Fico, Kažimír je typickou obeťou zneužívania trestného práva na politické účely. "Vecne je celá jeho obžaloba vykonštruovaná a postavená na výmysloch udavača Imreczeho. Smer-SD vyjadruje presvedčenie, že guvernér NBS nepodľahne mediálnemu a politickému lynču a bezdôvodne nerezignuje," napísal Fico na sociálnej sieti.

 

ODSÚDENIE P. KAŽIMÍRA BEZ HLAVNÉHO POJEDNÁVANIA JE LEN PRIMITÍVNYM POKUSOM DAŤ MÉDIÁM TITULKU A DÔVOD NA ÚTOKY PROTI...

Posted by Robert Fico on Thursday, April 13, 2023

Fico tiež kritizuje, že o obžalobe guvernéra sa rozhodlo bez nariadenia pojednávania. Je to podľa neho dôvod "tĺcť" do Smeru-SD, hoci Peter Kažimír "sa politicky aj ľudsky so Smerom rozišiel už v roku 2018". Fico zároveň dodal, že obžaloba guvernéra NBS je neudržateľná. "A na hlavnom pojednávaní, ktoré bude musieť byť po podaní opravného prostriedku nariadené o niekoľko mesiacov, opäť vyhorí ako fakľa," myslí si.

Čaputová reaguje na Kažimírovu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Vyjadrujú sa aj ďalší. Zo slov predsedu mimoparlamentného KDH Milana Majerského vyplýva, že na čele Národnej banky Slovenska musí byť dôveryhodná osoba, jej guvernér by mal odstúpiť.  "To najlepšie, čo by teraz mohol Peter K. urobiť, je odstúpiť. Hoci rozhodnutie súdu o jeho vine nie je právoplatné, v hre je dôvera ľudí v inštitúcie tohto štátu," zdôraznil Majerský. Na čele centrálnej banky musí byť podľa jeho slov dôveryhodná osoba.

Strana Sloboda a Solidarita tiež vyzýva Kažimíra, aby vyvodil osobnú zodpovednosť a vzdal sa funkcie. „Peter Kažimír nie je hodný funkcie guvernéra NBS. Hovoríme to opakovane a dlhodobo. Okrem toho, že do dnešného dňa Peter Kažimír nevysvetlil pôvod svojho majetku, rozhodnutie sudcu špecializovaného súdu je o to závažnejšie. Guvernér NBS ako člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky reprezentuje Slovenska. Ďalšie pôsobenie Petra Kažimíra na čele tejto inštitúcie preto znamená len poškodzovanie dobrého mena našej krajiny. Vyzývame Petra Kažimíra, aby okamžite odstúpil,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík. Na jeho odstúpenie vyzýva aj dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.

 

VYZÝVAM PETRA KAŽIMÍRA, ABY ODSTÚPIL Z POZÍCIE GUVERNÉRA NBS.

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Thursday, April 13, 2023

O vine guvernéra NBS Petra Kažimíra z podplácania rozhodol samosudca ŠTS, ktorý vydal 3. apríla trestný rozkaz a uložil mu peňažný trest vo výške 100.000 eur. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Úrad špeciálnej prokuratúry už podal v zákonom stanovenej lehote odpor.

 

Viac o téme: PodplácanieSmer-SDKDHPeter KažimírŠTSZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu