Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ekonomický zvrat: Čína zmenila stratégiu! Stopla nákupy ropy z Ruska, počká si na pád ceny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čínski odberatelia surovej ropy pozastavili jej nákup z Ruska. Čakajú na podrobnosti plánovaného cenového stropu, na čele ktorého sú USA. Chcú zistiť, či by sa im nepodarilo ušetriť.

Informáciu priniesla agentúra Bloomberg. Keďže predajcovia a aj čínski nákupcovia zatiaľ váhajú s uzatvorením zmlúv, niekoľko dodávok ruskej ropy ESPO určenej na decembrovú nakládku je aj naďalej nepredaných. Obchodníci chcú najprv vedieť presnú úroveň plánovaného cenového stropu. Už onedlho by mali byť známe podrobnosti tohto opatrenia.

Rastislav Káčer o pomoci EÚ pre Ukrajinu a možných nových sankciách pre Rusko (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

5. decembra vstúpia do platnosti sankcie EÚ na ruskú ropu. Vtedy dôjde aj k stanoveniu cenového limitu. Strop bude fungovať tak, že umožní toku tejto ropy prúdiť aj naďalej, ale s okresanými ziskami, ktoré Rusko využíva na financovanie vojny na Ukrajine. 

Rusko sa niekoľkokrát vyhrážalo, že krajinám, ktoré strop zavedú, nebude dodávať žiadnu ropu. Podľa ruského vicepremiéra Alexandra Novaka chce Moskva namiesto toho presmerovať dodávky k trhovo orientovaným partnerom, prípadne zníži ťažbu.

Viac o téme: CenaRopaCenový stropRuskoČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu