Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Česko opäť radikálne pristupuje k energetickej kríze: Na toaletách 15 stupňov, v sprchách len 19! Koho sa to týka?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA/PRAHA - Energetická kríza núti mnohé štáty naprieč Európskou úniou k viacerým razantným krokom. Mnohé znižujú minimálne teploty v miestnostiach, ďalšie zavádzajú iné obmedzenia, aby čo najviac ušetrili. V Česku sa už niekoľkokrát rozhodli znižovať minimálnych teplôt v miestnostiach. Koho sa najviac dotknú?

České ministerstvo zdravotníctva pod vedením Vlastimila Válka už viackrát zmenilo minimálne teploty v miestnostiach, ako sú toalety, nemocnice, ale aj pracoviská. A po novom ich upravujú opäť. Dôvodom je podľa ich slov zúriaca energetická kríza či hroziaci nedostatok plynu. To sa dotkne prioritne sanitárnych miestností, ale aj pracovísk, avšak nie všetkých profesií. Informuje o tom český Blesk. Návrh rezortu zdravotníctva už schválila vláda. 

Archívne VIDEO Valí sa na nás energetická a potravinová kríza, potvrdil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek

Valí sa na nás energetická a potravinová kríza, potvrdil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek (Zdroj: Topky/Maarty)

Ide najmä o sedavé zamestnania či ľahké manuálne práce. V prípade administratívnych pracovníkov, ktorí pracujú s počítačom, zamestnancov laboratórií či tých, čo triedia drobné predmety, sa minimálna teplota po novom zníži z 20 na 18 stupňov Celzia. Z 18 na 16 stupňov Celzia klesne minimálna teplota v prípade nenáročných manuálnych prác, ako sú pokladníci, pracovníci montáží ľahkých dielov či ľudia, ktorí prenášajú ľahké bremená. V ich prípade však bude teplota závisieť aj od spôsobu ventilácie.

Česko opäť radikálne pristupuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk, Blesk.cz)

Okrem samotných pracovísk sa však menia teploty aj v sanitárnych miestnostiach, ako sú toalety, sprchy či šatne. V šatniach sa teplota zníži z doterajších 20 na 18 stupňov Celzia, v prípade umyvární to bude ochladenie o 3 stupne na 19 stupňov Celzia. V sprchách sa dokonca ochladí o 6 stupňov, a to z 25 na 19 stupňov Celzia a 15 stupňov bude po novom na toaletách, čo predstavuje ochladenie o 3 stupne. 

Česko opäť radikálne pristupuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk, Blesk.cz)

To, ako sa so znížením teplôt vysporiadať, navrhla Únia zamestnancov obchodu. "V texte boli navrhnuté konkrétne riešenia, ako vyriešiť problém znižovania teplôt na pracoviskách. Sú nimi napríklad bezpečnostné prestávky, ochranné nápoje, ako napríklad teplý čaj, ale aj úpravy pracovných režimov, pri ktorých sa uprednostnia osemhodinové smeny, ale aj skrátenie otváracích dôb obchodov," uvádza únia vo svojom stanovisku. S návrhom rezortu zdravotníctva súhlasia a dodali, že zamestnanci, ktorých sa novinky týkajú, si môžu zobrať teplejšie oblečenie, alebo sa častejšie striedať. Válek argumentuje, že všetky návrhy prebral s hygienikmi, ktorí museli zníženie teplôt schváliť. Okrem toho vo svojom návrhu vychádza z praxe v okolitých štátoch. 

Viac o téme: Energetická krízaZnižovanie teplôtTeploty v miestnostiachMinimálna teplota na pracoviskáchRazantné kroky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu