Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odhalenie tajných služieb: Rusko poskytlo tajne stovky miliónov dolárov zahraničným politikom

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Podľa amerických spravodajských služieb Rusko tajne podporovalo politické strany a kandidátov v zahraničí stovkami miliónov eur. Podľa spravodajskej správy zverejnenej v utorok bolo od roku 2014 z Moskvy do viac ako dvoch desiatok krajín prevedených najmenej 300 miliónov dolárov s cieľom ovplyvňovať tamojšiu národnú politiku. Spomínaná suma je pravdepodobne len „špičkou ľadovca“, povedal vysoký predstaviteľ americkej vlády.

Je pravdepodobné, že Rusko "tajne previedlo ešte viac peňazí, ktoré neboli objavené," uviedol zdroj. Správa neobsahuje žiadne informácie o tom, do ktorých krajín údajne dary smerovali. Ruský veľvyslanec v bližšie nešpecifikovanej ázijskej krajine vraj dal prezidentskému kandidátovi k dispozícii okrem iného niekoľko miliónov dolárov. Bosna a Ekvádor boli spomenuté v predchádzajúcich správach amerických tajných služieb o ruskom zasahovaní.

Bidenova iniciatíva priniesla prvé výsledky

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena si správu vyžiadala po tom, čo sa 24. februára začala ruská invázia na Ukrajinu. Podľa vládneho predstaviteľa ide o súčasť Bidenovho „summitu o demokracii“, ktorý odštartoval krátko po svojom volebnom víťazstve.

Ruská stopa aj v Trumpovom volebnom víťazstve v roku 2016

Správa sa nezaoberá situáciou v USA. Americké spravodajské služby však predtým obvinili Moskvu zo zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016 v prospech víťaza Donalda Trumpa.

Viac o téme: PoliticiPeniazePrevodRuskoJoe BidenTajné služb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu