Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Putinovo správanie ukazuje, že ruská invázia na Ukrajine zlyháva, tvrdí kanadský premiér Trudeau

Justin Trudeau Zobraziť galériu (2)
Justin Trudeau (Zdroj: SITA/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

NEW YORK - Nariadenie vojenskej mobilizácie a vyhrážky o použití jadrových zbraní ukazujú, že invázia Ruska na Ukrajine zlyháva. V stredu to vyhlásil kanadský premiér Justin Trudeau. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

"Kanada odsudzuje Putinovo nezodpovedné stupňovanie vojny; jeho čiastočná vojenská mobilizácia, jeho vyhrážky jadrovými zbraňami, ako aj urýchlené referendá pokúšajúce sa o pripojenie častí Ukrajiny (k Rusku) sú neprijateľné," povedal Trudeau novinárom v New Yorku, kde sa zúčastňuje na Valnom zhromaždení OSN.

Justin Trudeau
Zobraziť galériu (2)
Justin Trudeau  (Zdroj: SITA/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

"Putinovo správanie len ukazuje, že jeho invázia zlyháva," uviedol Trudeau. Putin v stredu v televíznom prejave oznámil prvú vojnovú mobilizáciu v Rusku od druhej svetovej vojny a plán na pripojenie častí Ukrajiny. Vyhrážal sa tiež použitím jadrových zbraní na obranu Ruska a varoval: "Toto nie je bluf."

Trudeau povedal, že Putinova mobilizácia záložníkov je "krokom bližšie k priznaniu toho, čo nechcel pred Rusmi priznať..., je dôkazom toho, že veci nejdú podľa jeho plánu". Vyhrážky jadrovými zbraňami však treba brať vážne a západní spojenci "im musia veľmi pevne vzdorovať", dodal. Kanada bude ďalej podporovať Kyjev posilňovaním svojich sankcií proti Rusku a posielaním vojenskej pomoc Ukrajine, zdôraznil Trudeau.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinJustin TrudeauVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu