Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Grécko chce komunikovať s Tureckom aj napriek neprijateľným vyjadreniam Erdogana

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Zobraziť galériu (2)
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. (Zdroj: SITA/AP Photo/Giannis Papanikos)

ATÉNY - Grécko sa pokúsi komunikovať s Tureckom aj napriek nedávnym neprijateľným vyjadreniam tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. V nedeľu to uviedol grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Erdogan v utorok dôrazne varoval Grécko v súvislosti s údajným narušovaním vzdušného priestoru nad Egejským morom. Podľa jeho slov je najvyšší čas, aby sa Atény spamätali. "V opačnom prípade - ako vždy hovorím - môžeme tam raz náhle v noci prísť," povedal turecký líder, pričom použil rétoriku, ktorú často používa, keď Ankara hrozí vojenskou operáciou.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Zobraziť galériu (2)
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Giannis Papanikos)

"Nedávne vyhlásenia tureckého prezidenta považujem za neprijateľné... Vždy sa však budeme snažiť udržiavať otvorené komunikačné kanály," povedal Mitsotakis na tlačovej konferencii v meste Solún. Dodal, že stretnutiu s tureckým prezidentom je vždy otvorený.

Turecko v rámci aktuálneho sporu obviňuje Grécko z toho, že rozmiestnilo na ostrovoch v Egejskom mori vojakov, čo je v rozpore s mierovými zmluvami podpísanými po prvej a druhej svetovej vojne. Atény na margo týchto obvinení uviedli, že grécki vojaci sú na ostrovoch v Egejskom mori preto, lebo Turecko má na svojom pobreží rozmiestnených vojakov, bojové lietadlá a výsadkové lode. Grécko tiež tvrdí, že turecké bojové lietadlá viackrát preleteli nad gréckymi ostrovmi, čo predstavuje "otvorený akt agresie narúšajúci grécku suverenitu a územné práva".

Viac o téme: TureckoErdoganGréckomKyriakos Mitsotakis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu