Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Turecko a Grécko sa napriek sporom spolu zúčastnia na námornom cvičení NATO

NATO
NATO (Zdroj: Getty Images)

ISTANBUL - Grécko a Turecko sa napriek eskalujúcim vzájomným sporom v utorok spoločne zúčastnili na každoročnom námornom cvičení NATO. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AP.

Odvekí regionálni rivali sa na vojenskom cvičení Dynamic Mariner-Mavi Balina 22 pri západnom pobreží Turecka zúčastňujú spolu s ďalšími desiatimi členskými krajinami NATO. Manévre sa začali na tureckej námornej základni Aksaz a potrvajú do 22. septembra. "Dynamic Mariner sú neuveriteľné dôležité rozsiahle námorné cvičenia... Tohtoročné cvičenia zahŕňajú viac aktivít než kedykoľvek predtým, prehlbujú interoperabilitu medzi našimi národmi a zlepšuje operačnú pripravenosť," uviedol francúzsky viceadmirál a zástupca veliteľa Spojeneckého námorného veliteľstva Didier Piaton.

Vzájomné vzťahy sa v poslednom období zhoršili

Do cvičenia je zapojených 50 lodí, päť ponoriek, päť lietadiel a 1500 námorníkov a iných príslušníkov armády. Vzťahy medzi Tureckom a Gréckom sa v poslednom období zhoršili. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa dokonca pred týždňom vyhrážal Grécku inváziou, keď povedal, že Turci "tam môžu raz v noci náhle prísť". Dlhoročné spory sa týkajú mnohých záležitostí vrátane územných nárokov v Egejskom a Stredozemnom mori či hraníc vzdušného priestoru.

Atény na obvinenia reagovali

Turecko v rámci aktuálneho sporu obviňuje Grécko z toho, že rozmiestnilo na ostrovoch v Egejskom mori vojakov, čo je v rozpore s mierovými zmluvami podpísanými po prvej a druhej svetovej vojne. Atény na obvinenia reagovali, že grécki vojaci sú na ostrovoch v Egejskom mori preto, lebo Turecko má na svojom pobreží rozmiestnených vojakov, bojové lietadlá a výsadkové lode.

Grécko tiež tvrdí, že turecké bojové lietadlá viackrát preleteli nad gréckymi ostrovmi. Turecko zase prednedávnom obvinilo svojho suseda, že počas cvičenia NATO mierilo na turecké bojové stíhačky.

Viac o téme: SporNATOGréckoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu