Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obnova Ukrajiny je úloha všetkých: Podľa Šmyhaľa bude stáť 750 miliárd dolárov

Konferencia vo švajčiarskom Lugane o obrane a obnove Ukrajiny Zobraziť galériu (4)
Konferencia vo švajčiarskom Lugane o obrane a obnove Ukrajiny (Zdroj: SITA/Alessandro della Valle/Keystone via AP)

LUGANO - Povojnová obnova Ukrajiny je "spoločnou úlohou celého demokratického sveta", pretože prispeje k svetovému mieru. V pondelok to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane. Rekonštrukcia Ukrajiny má pritom stáť trištvrte bilióna dolárov, povedal na tej istej konferencii ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Informovala o tom agentúra AFP.

"Rekonštrukcia Ukrajiny je najväčším príspevkom k podpore svetového mieru," vyhlásil Zelenskyj prostredníctvom videoodkazu. Dvojdňová medzinárodná konferencia v Lugane bola plánovaná dlho pred vypuknutím vojny na Ukrajine, pôvodne sa na nej malo rokovať o reformách. Účastníci sa teraz budú snažiť načrtnúť princípy a priority procesu obnovy, ktorý sa má začať ešte počas trvania vojny. Na konferencii je prítomná aj 100-členná ukrajinská delegácia vrátane premiéra Šmyhala.

Zelenskyj vo svojom príhovore povedal, že obnova Ukrajiny je "najambicióznejším projektom našej doby". "Obnova Ukrajiny nie je lokálnou úlohou jedného národa. Je to spoločná úloha celého demokratického sveta," zdôraznil. Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis, ktorý je spoluhostiteľom tejto konferencie, pripomenul dôležitosť podpory Ukrajiny "v tejto dobe hrôzy, svojvoľného ničenia a smútku". Ukrajine je podľa jeho slov nevyhnutné "poskytnúť perspektívu návratu k životu v mieri a k svetlej budúcnosti".

Konferencia vo švajčiarskom Lugane o obrane a obnove Ukrajiny
Zobraziť galériu (4)
Konferencia vo švajčiarskom Lugane o obrane a obnove Ukrajiny  (Zdroj: SITA/Alessandro della Valle/Keystone via AP)

Účasť na tomto podujatí prisľúbila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, český premiér Petr Fiala a predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki. "Vieme, že ich boj je tiež naším bojom. Preto v týchto dňoch pomáhame Ukrajine, aby v tejto vojne zvíťazila," povedala von der Leyenová.

Financovanie obnovy Ukrajiny zo zhabaného ruského majetku

Povojnová obnova Ukrajiny v odhadovanej hodnote 750 miliárd dolárov by sa mala vo veľkej miere financovať zo zhabaného majetku Ruska a ruských oligarchov v zahraničí. Na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane to povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ s tým, že takto zaistené prostriedky môžu dosiahnuť 300 až 500 miliárd dolárov. Informuje o tom  agentúra AFP a Reuters a tiež britský denník The Guardian.

Konferencia vo švajčiarskom Lugane o obrane a obnove Ukrajiny
Zobraziť galériu (4)
Konferencia vo švajčiarskom Lugane o obrane a obnove Ukrajiny  (Zdroj: SITA/Alessandro della Valle/Keystone via AP)

Podľa Šmyhaľa by mala povojnová obnova Ukrajiny mať tri fázy. V prvej je potrebné zabezpečiť základné potreby pre každodenný život obyvateľov, ako napríklad obnovu dodávok vody. Táto fáza už teraz podľa premiéra prebieha. V druhej fáze, hneď po skončení bojov, by sa mala spustiť výstavba dočasných príbytkov pre ľudí a tiež nemocníc a škôl. Tretia fáza má znamenať transformáciu Ukrajiny z dlhodobého hľadiska, dodal Šmyhaľ.

Fiala chce zapojiť celý svet

Konferencia vo švajčiarskom Lugane naplánovaná pred 24. februárom mala byť o reformách na Ukrajine, namiesto toho je o obrane a obnove, povedal v úvodnom slove Konferencie o obnove Ukrajiny český premiér Petr Fiala.

Konferencia vo švajčiarskom Lugane o obrane a obnove Ukrajiny
Zobraziť galériu (4)
Konferencia vo švajčiarskom Lugane o obrane a obnove Ukrajiny  (Zdroj: SITA/Alessandro della Valle/Keystone via AP)

Fiala vystúpil s prejavom v úvodnej časti podujatia ako premiér krajiny, ktorá predsedá Rade Európskej únie (EÚ). Zdôraznil, že Ukrajina do 24. februára prosperovala a pracovala na tom, aby sa jej obyvatelia mali lepšie. Vyzdvihol líderstvo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, vďaka ktorému sa podľa jeho slov podarilo ubrániť hlavné mesto Kyjev. Spomenul aj svoju cestu do ukrajinského hlavného mesta 15. marca. "Každý Ukrajinec, ktorého som stretol, ukázal vôľu a odhodlanie bojovať za svoju slobodu," povedal Fiala.

V súvislosti s predsedníctvom Česka v Rade EÚ pripomenul, že obnova Ukrajiny a zvládnutie utečeneckej krízy sú jednými z priorít českého predsedníctva. "Aby sme mohli Ukrajinu obnoviť, musíme jej pomôcť ubrániť sa," povedal Fiala a dodal, že udelenie kandidátskeho štatútu Ukrajine bol jasný signál, že EÚ s ňou v počíta. "Do budúcej obnovy Ukrajiny musíme zapojiť celý civilizovaný svet. Nečaká nás ľahká úloha. Ukrajinu ale nesklameme a Európa vyjde z tejto krízy silnejšia, bezpečnejšia a odolnejšia," povedal na záver prejavu český predseda vlády.

EÚ vytvorí platformu na obnovu Ukrajiny

Európska únia vytvorí platformu na obnovu Ukrajiny, čiže štruktúru, ktorá bude zodpovedná za koordináciu úsilia o obnovu Ukrajiny po vojne s Ruskom. V pondelok to prisľúbila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane.

Podľa jej slov obnovu Ukrajiny treba vnímať ako "generačnú úlohu" a mala by byť zameraná na budúcnosť a dobrú správu vecí verejných. Takáto štruktúra bude musieť na jednej strane definovať investičné potreby Ukrajiny a na druhej strane koordinovať akcie a samotné financovanie, spresnila šéfka eurokomisie aj na svojom účte na Twitteri.

Pôjde o spoločnú prácu EÚ a Ukrajiny, pričom Kyjev by mal udávať tón rekonštrukčných potrieb. "Musíme dbať aj na externé rady od najbystrejších myslí a popredných svetových odborníkov na obnovu," uviedla Von der Leyenová.

Fiala sa stretol so Šmyhaľom

Český premiér Petr Fiala sa v pondelok stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane. Hovorili spolu o konkrétnych oblastiach, kde by sa Česko mohlo zapojiť do povojnovej obnovy. Povedal to Fiala na brífingu po bilaterálnych rokovaniach.

"Je dôležité hovoriť už teraz o tom, ako bude postupovať obnova Ukrajiny, mať nejaký plán," povedal český premiér. Česko by sa podľa jeho slov mohlo podieľať na obnove železničnej a osobnej cestnej dopravy, zdravotníctva či jadrovej energetiky. Zopakoval, že je dôležité, aby sa pridali aj české firmy.

Viac o téme: ObnovaVojnaUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu