Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stoštyridsiaty deviaty (22. júl 2022)

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

KYJEV - Ruská armáda si zrejme v nasledujúcich týždňoch urobí v bojoch na Ukrajine určitú operačnú prestávku, čo poskytne Kyjevu dôležitú príležitosť útočiť. Včera to vyhlásil šéf britskej tajnej služby SIS, známej ako MI6, Richard Moore. Citoval ho denník The Guardian. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Vojna na Ukrajine trvá už 147 dní

Vojna na Ukrajine trvá už 147 dní (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE 

21:56 Generálny riaditeľ Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Robert Mardini privítal v piatok dohodu o vývoze ukrajinského obilia, ktorú v Turecku podpísalo Rusko a Ukrajina. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

21:19 Ukrajinská vojenská tajná služba (HUR) v piatok potvrdila, že ukrajinská armáda zaútočila pomocou takzvaných samovražedných dronov na ruské jednotky okupujúce Záporožskú atómovú elektráreň pri meste Enerhodar. Informuje o tom agentúra DPA. "Prostredníctvom dronov kamikadze bol vykonaný útok na stanové mestečko a nepriateľskú techniku," vyhlásila HUR.

20:41 Spojené štáty v piatok schválili  ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 270 miliónov dolárov, ktorá zahŕňa aj štyri salvové raketomety HIMARS. Informuje o tom agentúra AFP. Väčšina tejto dodávky vojenskej pomoci je súčasťou balíka v hodnote 40 miliárd dolárov, ktorý americký Kongres schválil v máji, píše AFP.

20:35 Akékoľvek prímerie, počas ktorého by ruské vojská ostali na okupovaných územiach Ukrajiny, by neskôr viedlo k ešte intenzívnejšiemu konfliktu. V piatkovom rozhovore pre americký denník The Wall Street Journal to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

19:43 Predseda Európskej rady Charles Michel v piatok privítal dohodu o exporte obilia, ktorú dosiahla Organizácia Spojených národov a Turecko s Ukrajinou a Ruskom. Táto dohoda podľa Michela umožní odblokovanie vývozu 22 miliónov ton obilia z Ukrajiny. 

19:25 Ukrajina ohľadne plnenia dohody o umožnení vývozu ukrajinského obilia cez Čierne more dôveruje Organizácii Spojených národov, a nie Rusku. V súvislosti s dohodou, ktorú separátne podpísali v piatok v Istanbule s OSN a Tureckom Rusko aj Ukrajina, to uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informuje o tom agentúra AFP.

19:20 Turecko je pripravené pomôcť Ukrajine s odmínovaním jej čiernomorských prístavov, aby tadiaľ bolo možné vyvážať do sveta ukrajinské obilie. Vyhlásil to v piatok zahraničnopolitický poradca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin, informuje agentúra AFP. "V prípade potreby môže odmínovanie vykonať tretia krajina. My, Turecko, sme pripravení pomôcť," povedal Kalin v tureckej televízii NTV.

17:53 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v piatok vyzval na urýchlenú implementáciu dohôd podpísaných zástupcami Ukrajiny a Ruska v Istanbule, ktoré majú umožniť vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more. Agentúra AFP, odvolávajúca sa na diplomatické zdroje, predtým napísala, že vývoz obilia z Ukrajiny by sa prakticky mohol začať do polovice augusta.

16:33 Ukrajina a Rusko v piatok v Istanbule separátne podpísali dohody s Organizáciou Spojených národov a Tureckom umožňujúce vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more.

15:11 Ukrajina podpíše dohodu umožňujúcu vývoz obilia z jej územia len s Tureckom a Organizáciou Spojených národov, nie však s Ruskom. Uviedol to v piatok poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informuje agentúra AFP.

14:09 Rusko nepodnecuje potravinovú krízu a bude aj naďalej poskytovať dodávky potravín aj energií a plniť si tak záväzky vyplývajúce z medzinárodných dohôd. Povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, píše v piatok agentúra DPA.

13:14 Napätie v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko v posledných dňoch narastá. Tento región si vo štvrtok pripomenul 30. výročie mierovej dohody s Kišiňovom, ktorú dosiahol po krátkom konflikte. Dohoda mala v podstate za následok súčasný status quo, a teda vznik neuznanej Podnesterskej republiky, kde pôsobia stovky ruských vojakov, pripomína denník The Guardian.

Britský denník ďalej informuje, že ruská agentúra RIA Novosti zverejnila v piatok rozhovor s podnesterským ministrom zahraničných vecí Vitalijom Ignatievom, kde uviedol, že Podnestersko sa chce pripojiť k Ruskej federácii.

13:10 Ukrajinskí záchranári objavili v troskách školy v Kramatorsku, zničenej pri ruskom útoku, tri mŕtve telá. Moskva však bez uvedenia dôkazov tvrdí, že pri útoku na kramatorskú školu zlikvidovala "do 300 nacionalistov". Informovala o tom v piatok agentúra AP. Podľa kancelárie ukrajinského prezidenta bola pri ruskom ostreľovaní mesta Kramatorsk v Doneckej oblasti, kde momentálne prebiehajú ťažké boje, vo štvrtok zničená jedna z miestnych škôl a poškodených 85 obytných budov.

Ukrajinskí záchranári v piatok oznámili, že ukončili prehľadávanie trosiek čiastočne zničenej školskej budovy číslo 23, v ktorých objavili tri mŕtve telá. Podľa ukrajinských úradov priestory dočasne uzavretej školy v súčasnosti slúžili ako skladisko potravinovej pomoci. Podľa ruského ministerstva obrany sa naopak v budove ukrývali ozbrojení ukrajinskí nacionalisti, ktorí ju využívali ako svoju základňu. Školu podľa ministerstva zasiahla presná munícia, ktorá "eliminovala do troch stoviek nacionalistov a 40 kusov špeciálneho vybavenia". Toto tvrdenie však rezort obrany nepodložil žiadnymi dôkazmi.

12:37 Proruskí separatisti ovládajúci časť východoukrajinskej Doneckej oblasti oznámili, že zakážu internetový vyhľadávač Google, ktorý podľa nich podporuje "terorizmus" a "násilie". Informuje o tom denník The Guardian.

Podľa Denisa Pušilina, vodcu tzv. Doneckej ľudovej republiky (DĽR), Google okrem toho pomáha šíriť ukrajinskú a západnú propagandu a dezinformácie. "V popredí týchto snáh na poli informačných technológií je vyhľadávač Google, ktorý otvorene - na príkaz svojich poručníkov z americkej vlády - podporuje terorizmus a násilie proti všetkým Rusom a obzvlášť voči obyvateľstvu Donbasu," napísal šéf doneckých separatistov na sociálnej sieti Telegram. Svoje tvrdenia Pušilin nepodložil žiadnymi dôkazmi.

11:47 Podpora západných krajín Ukrajine musí pokračovať aj napriek únave, ktorú niektorí ľudia z tohto konfliktu pociťujú, uviedol český minister zahraničných vecí Jan Lipavský po návrate z Kyjeva. Predpoklad ruského prezidenta Vladimira Putina, že Západ v podpore nevydrží, sa podľa Lipavského nenaplní. 

"Vedia, že to nezvládnu sami. Vedia, že chcú byť súčasťou Západu. Ukrajinský podiel na tom je jednoznačné odhodlanie," opísal Lipavský postoj Ukrajiny. Dodal, že počas svojej návštevy pociťoval zo strany Ukrajincov vďaku. "Poďakovanie za vojenské dodávky, za humanitárnu pomoc, za politickú pomoc. Máme tam veľmi dobré meno. Patríme medzi najspoľahlivejších partnerov Ukrajiny," uviedol šéf českej diplomacie. Lipavský Ukrajinu navštívil aj krátko pred začiatkom ruského útoku. Zmenu videl podľa neho nielen v zničených obytných štvrtiach, ale aj na ukrajinskom prezidentovi Volodymyrovi Zelenskom. "On sa zmenil. Keď som mal možnosť hovoriť s ním pred štyrmi mesiacmi, (...) bol pod väčším tlakom," uviedol Lipavský.

11:07 Rusko v juhoukrajinskom meste Mariupol drancuje zásoby ocele, ktorej časť mala byť vyvezená do Británie a krajín Európskej únie. Uviedol to šéf najväčšej ukrajinskej oceliarskej spoločnosti Metinvest, informovala v piatok britská agentúra PA Media.

V areáli zničeného metalurgického závodu Azovstaľ, ktorý sa stal poslednou baštou ukrajinského odporu v zničenom Mariupole, a v neďalekom prístave zostala podľa šéfa Metinvestu surová aj povrchovo spracovaná oceľ v hodnote 600 miliónov dolárov. Moskva sa týchto zásob zmocnila a postupne ich odváža nielen na územie samotného Ruska, ale sčasti aj do krajín Ázie a Afriky. "To, čo robia s touto oceľou, je jednoducho rabovanie. Nielenže kradnú naše produkty, ale niektoré z nich už patria európskym zákazníkom," povedal v rozhovore pre stanicu BBC výkonný riaditeľ Metinvestu Jurij Ryženkov.

10:48 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok (21. 7.) 2552 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 630 mužov, 1441 žien a 481 detí. O dočasné útočisko požiadalo 176 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2498 osôb. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

"Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo sedem policajtov, 26 hasičov, 77 colníkov, 49 vojakov, 49 dobrovoľníkov a 23 zamestnancov migračného úradu," priblížila.

09:46 Ruská armáda má "kritický nedostatok" rakiet vhodných na zasahovanie pozemných cieľov. Namiesto nich preto čoraz viac nasadzuje protilietadlové strely, čo prispieva k vyššiemu počtu civilných obetí. Uvádza sa to v pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine, ktorý v piatok zverejnilo britské ministerstvo obrany.

"Rusko zintenzívnilo nasadzovanie rakiet protivzdušnej obrany na sekundárne použitie pri útokoch na pozemné ciele kvôli kritickému nedostatku striel" vhodných na tento účel, napísalo na Twitteri britské ministerstvo s odvolaním sa na správy tajných služieb.

Rakety systémov protivzdušnej obrany majú relatívne malé bojové hlavice uspôsobené na ničenie lietadiel alebo vrtuľníkov. Strely tohto typu nedokážu prenikať do stavieb s pevnejšou konštrukciou a tímy, ktoré ich obsluhujú, nie sú ani cvičené na útoky voči pozemným cieľom. "Existuje preto vysoká pravdepodobnosť, že tieto zbrane minú stanovený cieľ a spôsobia civilné obete," uvádza rezort obrany v Londýne.

09:19 Rusko v noci nadnes začalo masívny útok na Nikopol, pričom vypálili až 100 striel. Podľa predbežných správ bola jedna osoba zabitá a ďalšia bola zranená. Poškodená bola aj infraštruktúra a obytné budovy.

06:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videoprejave vo štvrtok večer vyhlásil, že Kyjev je schopný spôsobiť ruským silám rozsiahle škody. Ako píše agentúra Reuters, Ukrajina verí, že vďaka západným zbraniam - najmä raketometom s dlhým doletom, akými sú napríklad HIMARS od Spojených štátov - bude môcť spustiť protiofenzívu a znovu tak získať územia dočasne ovládané Moskvou.

Zelenskyj sa po stretnutí so zástupcami armády a ministerstva vnútra vyjadril optimisticky čo sa týka situácie na fronte. "Zhodli sme sa, že naše sily majú silný potenciál postupovať na bojisku a spôsobiť okupantom značné nové straty," povedal Zelenskyj. Dodal, že každý ruský útok je "argumentom pre Ukrajinu na získanie ďalších (raketometov) HIMARS a iných moderných a účinných zbraní". "Každý z týchto útokov len posilňuje našu túžbu poraziť okupantov a to sa určite stane," zdôraznil ukrajinský líder.

USA privítali dohodu o obnovení vývozu obilia z ukrajinských prístavov

Spojené štáty vo štvrtok privítali dohodu o obnovení vývozu obilia z ukrajinských prístavov, ktorú má Rusko a Ukrajina podpísať v piatok. Washington zároveň vyzval Moskvu, aby túto dohodu dodržiavala. Uviedol to hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price, informuje o tom agentúra AFP.

"Oznámenie tejto dohody v zásade vítame, no teraz sa zameriavame na to, aby sa Rusko zodpovedalo za realizáciu tejto dohody a za to, že umožní ukrajinskému obiliu dostať sa na svetový trh," povedal Price. Dodal, že v tejto situácii sa svet nemal ocitnúť a obvinil Moskvu, že z potravín zámerne urobila zbraň. Hovorca zároveň ocenil diplomatické úsilie generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa a "usilovnú prácu" Turecka, ktoré dohodu sprostredkovalo. Dodal, že podrobnosti dohody Washington pozorne sleduje.

Turecko vo štvrtok oznámilo, že Ukrajina a Rusko v piatok podpíšu dohodu umožňujúcu vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more. Dohodu podpíšu podľa agentúry Reuters v istanbulskom paláci Dolmabahçe, niekdajšom sídle tureckých sultánov. Bude pri tom aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a generálny tajomník OSN António Guterres.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu