Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Dostali ste tretiu dávku vakcíny proti KORONAVÍRUSU od Pfizeru? Zistenie vedcov vás bude určite zaujímať

Očkovanie vakcínou Pfizer Zobraziť galériu (3)
Očkovanie vakcínou Pfizer (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

LOS ANGELES - Je potrebná druhá posilňovacia dávka alebo nie? Odporúčania v tejto oblasti sa stále menia. Je to spôsobené aj tým, že vedeckých štúdií na túto tému je stále málo. Nové údaje z USA poskytujú ďalšie poznatky, ktoré naznačujú, že štvrtá dávka má svoj význam.

Po posilňovacej vakcinácii prípravkom Biontech/Pfizer sa pôvodne vysoká ochrana pred prijatím do nemocnice a návštevami pohotovosti s omikronom už po niekoľkých mesiacoch znížila. Vyplýva to zo štúdie vedcov z južnej Kalifornie zverejnenej v The Lancet Respiratory Medicine"Posilňovacie dávky Pfizer/Biontech proti covidu-19 výrazne zlepšujú ochranu pred omikronom, aj keď sa zdá, že po troch mesiacoch sa táto ochrana znižuje," zhrnula zistenia hlavná autorka štúdie, epidemiologička Sara Tartofová z Health Consortium Kaiser Permanente. Určitá účinnosť však zostáva zachovaná. 

Dostali ste tretiu dávku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V rámci štúdie výskumníci analyzovali 11 123 návštev na pohotovosti, ktoré neviedli k hospitalizácii pre akútnu respiračnú infekciu. V období skúmania od decembra 2021 do februára 2022 boli v obehu varianty delta aj omikron. Výsledok výskumu financovaného spoločnosťou Pfizer odhalil, že po troch dávkach bola účinnosť vakcíny Pfizer/BionTech proti hospitalizácii pre omikron 85 percent za menej ako tri mesiace. Po troch a viac mesiacoch však klesla na 55 percent.

Vakcína Pfizer/BioNTech
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP, File)

Ochrana pred ťažkým priebehom trvá dlhšie

Pokiaľ ide o prijatie na pohotovosť v súvislosti s covidom, účinnosť troch dávok za menej ako tri mesiace proti omikronu bola 77 percent, ale po troch mesiacoch, resp. viac klesla na 53 percent. V prípade delta variantu boli trendy znižovania účinnosti proti SARS-CoV-2 vo všeobecnosti podobné, ale v každom časovom bode sa odhaduje, že účinnosť je vyššia ako v prípade omikronového variantu. V priemere bol účinok vakcíny od Pfizeru proti omikronu výrazne vyšší po troch dávkach než po dvoch dávkach. 

V Nemecku v súčasnosti Stála očkovacia komisia odporúča druhú posilňovaciu dávku pre ľudí nad 70 rokov a osoby s určitými predchádzajúcimi ochoreniami. Spolkový minister zdravotníctva Karl Lauterbach nedávno v Bruseli agitoval za štvrté očkovanie pre všetkých nad 60 rokov. Začiatkom apríla Európska lieková agentúra vyhlásila, že štvrtá dávka pre všetkých občanov v súčasnosti nie je potrebná. Vzhľadom na vyššie riziko závažného priebehu covidu by to však mohlo mať zmysel pre ľudí vo veku 80 a viac rokov.

Viac o téme: OčkovanieKoronavirusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu