Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Štúdia potvrdila to, čo vedci dlho len tušili: Aj takto dokáže KORONAVÍRUS poškodiť organizmus

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MÜNSTER - SARS-CoV-2 vám môže doslova padnúť do oka. To, čo experti dlho predpokladali, sa teraz prvýkrát dokázalo v štúdii. Už vieme, že nový koronavírusu neútočí len na pľúca, ale napáda celé telo. Okrem dýchacieho traktu môžu byť postihnuté aj iné orgánové systémy, napríklad mozog, srdce či pečeň. Ale i oči.

Koronavírus môže podľa najnovších zistení zverejnených v odbornom časopise Stem Cell Reports napadnúť sietnicu oka. Vedci z Inštitútu Maxa Plancka pre molekulárnu biomedicínu (MPI) a Vestfálskej Wilhelmsovej univerzity v Münsteri potvrdili to, o čom boli doteraz len domnienky. Tiež ukazujú, kde presne sa tam SARS-CoV-2 ukotvuje a aký to má vplyv. 

Štúdia potvrdila to, čo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zriedkavé, ale treba to brať vážne

Vírus primárne infikuje takzvané gangliové bunky, ktoré sa nachádzajú v sietnici a prenášajú všetky vizuálne informácie z oka do mozgu. Vírusom môžu byť infikované aj svetlocitlivé bunky, takzvané čapíky a tyčinky. SARS-CoV-2 sa môže množiť aj v oboch typoch buniek. "Toto zistenie je nové," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnila univerzita aj na webe MPI.

Výskum ukazuje, že "infekcia SARS-CoV-2 môže mať priame patologické následky na gangliové bunky sietnice, aj keď zrakové postihnutie nie je bežné u ľudí postihnutých  covidom-19. Naše údaje nám dávajú dôvod domnievať sa, že takzvané dlhodobé symptómy covidu môžu zahŕňať degeneratívne ochorenia sietnice," hovorí vedúci výskumnej skupiny Thomas Rauen. Predtým sa predpokladalo, že problémy so sietnicou u covidových pacientov boli spôsobené inými symptómami spôsobenými nákazou, napríklad poškodením ciev alebo zvýšením očného tlaku.

Viac o téme: ŠtúdiaOkoSietnicaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu