Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vo Viedni vyvinuli jedinečnú vakcínu proti KORONAVÍRUSU: Toto dokáže u zaočkovaných ľudí ako prvá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Alastair Grant, File)

VIEDEŇ - Vakcína proti koronavírusu vyvinutá na Lekárskej univerzite (MedUni) vo Viedni je zjavne účinná proti všetkým doteraz známym variantom patogénu SARS-CoV-2 vrátane omikronu, a to aj u ľudí, ktorí si ešte nedokázali vybudovať vakcinačnú ochranu. Preukázali to predklinické testy, tvrdia vedci na čele s Rudolfom Valentom z oddelenia imunopatológie Ústavu pre patofyziológiu a výskum alergií.

Najnovšie vyvinutá vakcína je kombináciou koronavírusovej vakcíny a vakcíny proti hepatitíde B. Zameriava sa na takzvané receptor viažuce domény (sú zodpovedné za naviazanie vírusu na infikované bunky.) spike proteínu SARS-CoV-2 a stimuluje silnú a spoľahlivú reakciu na zvieracích modeloch aj testoch na ľuďoch. Prejavila sa jednotná odpoveď IgG protilátok, uvádzajú vedci. To zabraňuje vírusu ukotviť a preniknúť do buniek tela, takže nedôjde k infekcii, píše Krone.at

„Naše údaje dávajú dôvod dúfať, že tento očkovací antigén na báze proteínov, ktorý sa ľahko vyrába, bude účinný proti všetkým doteraz známym variantom SARS-CoV-2 vrátane omikronu,“ vysvetľuje vedúci autor štúdie Valenta. Očakáva tiež, že vakcína bude účinkovať aj u tých ľudí, ktorí ešte nezareagovali na očkovanie a u ktorých sa nevyvinula imunitná odpoveď.

Vo Viedni vyvinuli jedinečnú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Vhodná pre všetky vekové a rizikové skupiny

"Vakcína je navrhnutá tak, aby umožnila opakované dávky na vybudovanie udržateľnej sterilizačnej imunity, mohla by sa použiť vo všetkých vekových a rizikových skupinách a zdá sa, že je lepšia ako vakcíny, ktoré sú v súčasnosti dostupné, pokiaľ ide o indukciu neutralizujúcich protilátok," uviedol Valenta v tlačovej správe MedUni Viedeň.

Skoršia štúdia výskumníkov vedená Valentom odhalila, že približne 20 percent tých, ktorí sa vyliečili z covidu-19, nebolo schopných vytvárať protilátky špecifické pre receptor viažuce domény, a preto im hrozilo opätovné nakazenie sa. Iba ľudia, ktorí absolvovali tri dávky vakcinácie, tvoria protilátky, ktoré môžu tiež čiastočne blokovať omikron.

Vo Viedni vyvinuli jedinečnú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci zistili, že rozhodujúca imunitná ochrana, ktorá bráni ukotveniu a prenikaniu do buniek tela, vzniká len vtedy, ak môžu byť vytvorené protilátky špecificky proti doméne viažucej receptor spike proteínu. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu