Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Gymnazista z Humenného začal počas lockdownu nakrúcať krásne VIDEÁ: Všimli si ich aj v zahraničí

Matúš Kimák dostáva z rúk starostu obce Zemplínske Hámre Jána Kepiča pamätnú plaketu za jeho video o obci
Matúš Kimák dostáva z rúk starostu obce Zemplínske Hámre Jána Kepiča pamätnú plaketu za jeho video o obci (Zdroj: TASR/Jana Ďurašková)

HUMENNÉ - Obdobie lockdownu na sklonku leta 2020 inšpirovalo študenta humenského štátneho gymnázia Matúša Kimáka k spojeniu svojich záľub v bicyklovaní, technike a cestovaní pre tvorbu videí o zemplínskych mestách a obciach. Aktuálne ich je na jeho kanáli v online videodatabáze dostupných približne 130. Mnohé z nich, najmä tie približujúce rusínsky región, našli svojich divákov i v zahraničí. Obec Zemplínske Hámre, ktorou uzavrel mapovanie Sninského okresu, ho za jeho propagačnú činnosť ocenila pamätnou plaketou.

"Videá sú určené všetkým tým, ktorí v daný moment nemôžu ísť na tieto miesta," povedal Kimák s tým, že prvé video vzniklo počas jeho prázdninového pobytu u rodiny vo Vranove nad Topľou. Po videu z Humenného prišli na rad okolité obce a keďže je Rusín i okres Medzilaborce. Počas roka a pol svojej činnosti zmapoval všetky obce v okresoch Medzilaborce a Snina, časť okresov Humenné, Vranov nad Topľou a Sobrance. 

Spočiatku nakrúcal videá len na mobil a z bicykla. I na základe komentárov k nim, a tiež pre nástup chladného počasia ich začal nakrúcať z auta už s profesionálnou kamerou aj prostredníctvom dronu. Prvotné majú len niekoľko minút, neskoršie do pol hodiny. Predstavuje v nich obce z geografického a historického hľadiska, upozorňuje na zaujímavosti a pamiatky. Námety na témy hľadá okrem iného u starostov.

Najväčšiu sledovanosť zaznamenal pri Medzilaborciach, z obcí oslovili divákov Ubľa, Ulič či Svetlice. "To ma prekvapilo, je to obec, ktorá má dnes asi sto obyvateľov. Je ale pravda, že veľa ľudí odtiaľ odišlo," uviedol s tým, že sú to práve rusínske obce, ktorých obyvatelia v minulosti v hojných počtoch emigrovali, na ktoré získava reakcie zo zahraničia. "Sú to veľmi vrúcne reakcie. Ľudia mi píšu o svojich prarodičoch, ako tam bývali," doplnil. 

Kimákova činnosť je podľa starostu Zemplínskych Hámrov Jána Kepiča nielen chvályhodná. "Je to niečo, čím sa mnohí zaoberáme na mnohých fórach, ako naštartovať cestovný ruch v tomto regióne, ako ho spropagovať. A on to prostredníctvom svojho kanála rieši a propaguje a navyše bezodplatne," ozrejmil dôvod, prečo sa obecné zastupiteľstvo rozhodlo Kimákove aktivity oceniť.

Viac o téme: HumennéZemplínYoutuberMatúš Kimák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu