Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Budem sa usilovať o to, aby parlament potvrdil zákon o envirozáťažiach, hovorí Budaj

Minister životného prostredia Ján Budaj Zobraziť galériu (2)
Minister životného prostredia Ján Budaj (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) sa bude snažiť o to, aby parlament prelomil veto prezidentky pri novele zákona o environmentálnych záťažiach. Uviedol to po rokovaní vlády.

Budem sa usilovať o to, aby parlament potvrdil zákon o envirozáťažiach, hovorí Budaj (Zdroj: Topky - Maarty)

Novela je podľa neho nástrojom, ako vie SR získať aspoň malú časť peňazí na odstraňovanie envirozáťaží. Na najbližšie plánovacie obdobie má Slovensko na životné prostredie sumu 280 miliónov eur. "Len vyčistenie Istrochremu je odhadované na 350 miliónov eur a ešte tam je za ním Žabí Majer. Môžeme len v Bratislave rozprávať o sume, ktorá by sa blížila k miliarde," povedal Budaj. Novelizovaný zákon je podľa neho jediným receptom.

Budem sa usilovať o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mnohé bývalé priemyselné podniky, na pozemkoch ktorých sa nachádza envirozáťaž, nemajú pôvodcu záťaže a nie je určená povinná osoba. Preto sa zodpovedným subjektom stáva štát. Novela zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže má zabezpečiť mechanizmus návratnosti finančných prostriedkov vynaložených na sanáciu environmentálnej záťaže.

Má reagovať na problém plynúci z praxe, ktorým je zabezpečenie refundácie prostriedkov vynaložených z verejných zdrojov na sanovanie nehnuteľností v súkromnom vlastníctve. Novelu minulý týždeň vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Nie je podľa nej jasné, či je právna úprava v súlade s Ústavou SR.

V stredu na Slovensku vznikla prírodná rezervácia Pralesy SR

V stredu na Slovensku vznikla prírodná rezervácia Pralesy SR s najprísnejším stupňom ochrany. Ide o takmer 6500 hektárov lesa. Po rokovaní vlády to uviedol minister životného prostredia Ján Budaj.

"Tretina výmery sú územia výskytu hlucháňa, pre ktorého stratu čelíme infringmentu a súdu pred Európskym súdnym dvorom," povedal Budaj. Verí, že aj stredajšie nadobudnutie právoplatnosti vzniku nových chránených území presvedčí Európsku komisiu, že Slovensko chráni pôvodné lesy. Spolu bude v Pralesoch SR 76 lokalít v rôznych častiach krajiny. Lokality sú vo všetkých krajoch okrem Nitrianskeho.

Hlavným cieľom je zabezpečiť ochranu prírodných procesov a dosiahnuť prirodzenú dynamiku vývoja lesných ekosystémov, ich špecifickú štruktúru a funkcie a zachovať biologickú rozmanitosť a funkciu ekosystémov. Predpokladaná výška ročnej finančnej náhrady za obmedzenie bežného obhospodarovania štátneho podniku Lesy SR je 535.540 eur pre celé územie rezervácie.

Viac o téme: ZákonJán BudajParlamentEnvirozáťaž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu