Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Klimatickí aktivisti sa obávajú okresávania výskumu v oblasti zmeny klímy: Budajovi poslali jasný odkaz!

Ján Budaj
Ján Budaj (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Bez vedeckých poznatkov a dát sa nedokážeme na zmenu klímy správne pripraviť. V spoločnom stanovisku to uviedli platforma Klimatická koalícia a organizácia Greenpeace Slovensko, ktoré vyjadrili obavy z informácií o možnom okresávaní výskumu Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v oblasti klímy.

V tejto súvislosti poslali ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi (OĽANO) a riaditeľovi Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Martinovi Benkovi list. Medializované informácie podľa nich poukázali na dlhodobý problém poddimenzovania kľúčových vedeckých inštitúcií v oblasti ochrany životného prostredia.

"SHMÚ je dôležitou inštitúciou na získavanie dát a analýz, ktoré sú nevyhnutné na nastavovanie opatrení v oblasti riešenia klimatickej krízy, obzvlášť v čase, keď nastavujeme veľké množstvo opatrení v rámci Plánu obnovy a odolnosti, eurofondov či nových právnych aktov Fit for 55. Na dosiahnutie uhlíkovej neutrality sú nevyhnutné správne dáta," priblížila riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková s tým, že bez dostatočnej podpory takýchto inštitúcií nemožno efektívne čeliť hrozbám. 

Klimatológ SHMÚ Jozefa Pecha na sociálnej sieti oznámil, že Ministerstvo životného prostredia SR stoplo ústavu výskum v oblasti zmeny klímy. Benko vo štvrtok (21. 10.) reagoval, že k žiadnemu definitívnemu verdiktu o zrušení výskumných úloh SHMÚ neprišlo. Envirorezort označil Pechove vyjadrenia za nepravdivé a zavádzajúce, v reakcii zdôraznil, že žiadny výskum nestopol. Deklaroval, že výskum zmeny klímy považuje v období čoraz rýchlejšieho globálneho otepľovania za obzvlášť dôležitý. 

 

Na špeciálnej stránke plameta.sk nájdete vývoj našej planéty podľa období a klimatických zmien. 

Viac o téme: Ministerstvo životného prostrediaSHMÚJán BudajGreenpeaceJozeg Pecha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu