Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čínske emisie skleníkových plynov sú aj naše

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Unsplash / Li Yang)

BRATISLAVA - Čína je najväčším producentom CO2 na svete. Pripisovať zodpovednosť za zmenu klímy iba jej nie je správne. Znečisťovateľské prvenstvo je jej udelené v kategórii tzv. teritoriálnych emisií. Tieto sledujú koľko emisií sa vyprodukovalo na území státov. 

Čínske emisie skleníkových plynov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Fakty o klíme)

Pri týchto výpočtoch sa ale nezohľadňuje napríklad to, ako viaceré vyspelé krajiny externe zabezpečujú (outsource-ujú) časť svojch priemyselných procesov práve v týchto krajinách. Vyspelé krajiny často presúvajú environmentálne náročnú výrobu do tretích krajín. Získané produkty ale už často nie sú spotrebované v Číne. Zamyslite sa nad tým, koľko produktov s vysačkou Made in China ste už videli alebo kúpili? Ak by sme zohľadnili množstvo emisií CO2, ktoré sa vypustili pri výrobe produktov, ktoré sú spotrebované na Slovensku, porovnanie našich emisií s Čínou by podľa Global Change Data lab vyzerali ako na obrázku nižšie. 

Na veľkosti tiež závisí. Čína patrií k najľudnatejsím krajinám na svete. Viac než jedna tretina svetovej populácie žije v tejto krajine. Neslávne slávne prvenstvo jej pri prepočtoch emisií na obyvateľa uniká. Pre porovnanie, v roku 2018 vyprodukoval Slovák priemerne 6.1 ton oxidu uhličitého. V rovnakom období bol Číňan za 7,4 ton (zatiaľ čo napríklad priemerný Čech vyprodukoval 9,6 tony). V neposlednom rade je potrebné myslieť aj na históriu. Kým Slovensko vypúšťalo vysoké množstvo emisií po väčšinu minulého storočia (a západná Európa ešte dlhšie), v Číne s tým začali relatívne nedávno.

Viac o téme: EmisieZnečisťovanieČínaCO2Producent CO2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu