Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Po pohrebe v Prahe rozlúčka S MEKYM aj v Bratislave: Žiadny iný taký nebol, ani nebude!

Fanúšikovia sa lúčia pri lavičke, kde Meky kedysi hrával. Zobraziť galériu (4)
Fanúšikovia sa lúčia pri lavičke, kde Meky kedysi hrával. (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Keďže legendárny spevák Miro Žbirka žil dlhé roky v Prahe, jeho pohreb sa dnes konal práve tam. No slovenskí fanúšikovia si povedali, že sa s ním tiež rozlúčia.

S mladosťou Mira Žbirku je spojená Bratislava, konkrétne Račianske mýto. Práve tam stojí lavička, na ktorej kedysi hrával na gitare. „Na tejto lavičke spieval s kamarátmi ako tínedžer v rokoch 1966 – 1967 Meky Žbirka. Nezabudneme na teba!” napísal niekto oznam, pod ktorým od 10. novembra pribúdali sviečky. 

Po pohrebe v Prahe
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Toto miesto si fanúšikovia vybrali aj na rozlúčku s Mekym v deň jeho pohrebu. „Zaspomíname si, popočúvame si jeho piesne, každý, kto bude mať chuť, si bude môcť vziať mikrofón a povedať pár slov – svoje spomienky na Mira, ktorý práve v parku na Račku svoju kariéru začal, ako sám hovorieval,“ uviedli organizátori na sociálnej sieti. „Stačí len prísť, ale kto chce, symbolický biely kvet bude vítaný,“ dodali.

Galéria: Rozlúčka s Mekym Žbirkom v Bratislave

V piatok podvečer sa pri slávnej lavičke stretlo niečo vyše 60 ľudí. „Možno, keby nebolo tohto Račka a týchto lavičiek, možno by Meky nebol nikdy tou legendou a tým nezabudnuteľným spevákom. A dovolím si povedať, že žiadny iný taký nebol a nikdy nebude,” povedala na úvod pani zo združenia Živé Račko. 

Rozlúčka s Mekym Žbirkom na Račianskom mýte (Zdroj: Ján Zemiar)

Lavičku aj jej okolie zaplnili sviečky a biele kvety. Zneli pri tom samozrejme Mekyho pesničky. K jednému zo stromov dokonca niekto pripevnil spevákov portrét. 

Po pohrebe v Prahe
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Ako miestna poslankyňa Marianna Mašátová pred pár dňami prezradila pre bratislavskenoviny.sk, OZ Živé Račko malo s touto lavičkou zaujímavé plány. Plánovali ju opraviť a označiť. „Náš sen bol taký, že Meky mal prísť na slávnostné odhalenie a aj čosi zanôtiť, ako pred tými vyše 50 rokmi. Chceli sme to k jeho 70-tke. V každom prípade na tom neprestávame pracovať. Máme už aj návrh, ako by lavička mohla vyzerať,” uviedla. 

Viac o téme: Miroslav Žbirka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu