Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Matovič predstavuje poslednú časť reformy: Oznámil zníženie daní pre podnikateľov

Predstavenie tretej časti daňovo-odvodovej reformy. Zobraziť galériu (4)
Predstavenie tretej časti daňovo-odvodovej reformy. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Je tu tretí deň predstavovania daňovo-odvodovej reformy Igora Matoviča (OĽaNO). Tá mala byť pôvodne poslednou z povestnej "trilógie" predstavovania návrhu. Počas tlačovky sme sa však nečakane ocitli v slepej uličke, keď líder OĽaNO nechcel vopred prezradiť problematiku daňových odvodov pre SZČO a "reštauračných zmien".

VIDEO Matovič predstavuje tretiu časť daňovo-odvodovej reformy:

Matovič predstavil aj tretiu časť daňovo-odvodovej reformy a sľubuje v nej nižšie dane pre podnikateľov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


  • daň z príjmu pre právnické osoby sa má znížiť z 21 na 19 %
  • zvýšiť sa má daň z dividend
  • dynamické zmeny pre firmy, zavedenie skupinového zdaňovania v prípade jedného vlastníka viacerých firiem
  • zavedie sa e-faktúra
  • vyššie dane pre banky, oligopolov a monopolov, rýchlejšie odpisy produktívneho majetku

Nižšia daň pre podnikateľov

Daň z príjmu pre právnické osoby (DPPO) by sa mohla znížiť z 21 % na 19 %. Podnikatelia by zároveň mohli mať flexibilné odpisy majetku na produktívne investície či možnosť tzv. skupinového zdaňovania. Hovorí o tom tretia časť návrhu daňovo-odvodovej reformy, ktorú v utorok na tlačovej konferencii predstavil minister financií Igor Matovič. Financovať to plánuje napríklad zvýšením daní bánk, oligopolov a monopolov či dane z dividend.

Predstavenie tretej časti daňovo-odvodovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Úspora pre podnikateľov zo zníženia DPPO by mala predstavovať 273 miliónov eur ročne. "Chceme, aby sa podnikateľom ľahšie dýchalo a aby mohli tie usporené prostriedky investovať viac do svojho podnikania," priblížil Matovič.

Flexibilné odpisy majetku a skupinové zdaňovanie firiem

Druhý návrh hovorí o zavedení flexibilných odpisov majetku na produktívne investície. Podnikateľ, ktorý nakúpi prostriedky napomáhajúce k vyššej produkcii, by mal mať slobodu v tom, ako rýchlo si investíciu odpíše do nákladov. Malo by to podnikateľom priniesť úsporu 200 miliónov eur ročne. Matovič to považuje za najrozumnejšiu podporu investícií, lebo je to podpora pre ľudí, ktorí už počas podnikateľského života ukázali, že sú schopní produkovať zisk.

Zaviesť chce tiež skupinové zdaňovanie. "Majiteľ viacerých firiem sa môže rozhodnúť pre skupinové zdaňovanie, ktorým si vysporiada medzi svojimi firmami zisky a straty," ozrejmil Matovič s tým, že to neznamená, že firmy budú mať jedno účtovníctvo. Toto opatrenie by podľa jeho slov spôsobilo štátu výpadok 30 miliónov eur ročne.

Predstavenie tretej časti daňovo-odvodovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Odkiaľ na to chce vziať?

Zdroje financovania predstavených zmien plánuje minister financií nájsť vo zvýšenej dani z dividend zo 7 na 9 %. To by malo priniesť 26 miliónov eur. Prostriedky financovania majú plynúť aj prostredníctvom zavedenia e-faktúry. "Je to niečo podobné ako dnes máme eKasu," dodal Matovič s tým, že Maďarsku to pomohlo eliminovať podvody. Rezort financií očakáva dodatočný prínos z eliminácie podvodov vo výške 127 miliónov eur.

Vyššie dane pre banky

Matovič navrhuje tiež zaviesť vyššie dane bánk, oligopolov a monopolov, z ktorých chce získať 200 miliónov eur. Z opatrení proti podvodom by malo plynúť 60 miliónov eur. Ďalších 100 miliónov eur by mali priniesť dynamické efekty. Verí, že podnikatelia po prijatí avizovaných zmien dostanú väčšiu chuť podnikať.

Predstavenie tretej časti daňovo-odvodovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Minister zároveň avizoval reštauračný balík zmien a úpravy pri dani z príjmu samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO). Tie by mali byť predstavené samostatne na tlačovej konferencii v piatok (19. 11.) popoludní.

SZČO a reštauračné zmeny si minister nechal na neskôr

Predseda OĽaNO však nepredstavil úplne všetko ani v "posledný deň" predstavovania tejto reformy a ako aj sám povedal "z reformy sa stáva niečo, čo ani neviem pomenovať" s tým, že problematika zdaňovania príjmov SZČO osôb a reštauračných zmien si vicepremiér nechal na koniec týždňa.

Vyjadril sa aj k Zuzane zo Solivaru 

Minister sa po tlačovej konferencii tiež nechal počuť, že v prípade známej Zuzany zo Solivaru (z prvej časti očkovacej lotérie) má práve ona teraz možnosť žalovať štát o ušlú výhru. "Dúfam, že ten súd vyhrá," dodal Matovič.

Ministerstvo financií sa vyjadruje k (ne)vyplateniu výhry Zuzane zo Solivaru z očkovacej lotérie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: UtorokTretia časťIgor MatovičDaňovo-odvodová reforma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu