Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Dátoví analytici bijú na poplach: Už pred mesiacom varovali pred touto hrozbou!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com, TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Prešiel ďalší týždeň a ohľadom informácií o pandémii koronavírusu tu máme ďalšiu dávku dát od Dát bez pátosu. Situácia je aj napriek dostupnosti vakcín mimoriadne vážna a, paradoxne preto, že klesá ochota očkovať sa, čím ako krajina opäť riskujeme návrat ochorenia Covid-19 v plnom rozkvete.

Vláda odobrila očkovanie vakcínou Sputnik V na Slovensku, umožnia aj voľný výber vakcín (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ochota očkovať sa klesá

"Pred mesiacom sme napísali po tlačovej konferencii riaditeľa NCZI, že "o 3, ale aj o 4 týždne nebudeme zatvárať žiadne vakcinačné centrá, ale budeme otvárať oči nad tým, koľkým ľuďom potrebujeme podať vakcínu,"," citujú samých seba v statuse analytici z Dát bez pátosu. "3. mája bolo v čakárni 240 tisíc ľudí, dnes je 90 tisíc a najbližší týždeň budeme stúpať, len trošku vďaka Sputniku," pokračujú analytici.

KORONAVÍRUS Dátoví analytici bijú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky)

Zmeškané budeme dobiehať v lete

Analytici uznávajú, že Slovensko sa doteraz stále nedostalo cez 2 milióny podaných dávok vakcíny proti koronavírusu. "Priznávame, nepodarilo sa dostať sa nad 2 milióny I. dávok, sme na 1,750,000. Pozastavilo sa očkovanie Astrou a nenavýšila sa kapacita očkovania v I. polovici mája. Podali sme 660 tisíc I. dávok, čo je oproti aprílu nárast o 66%. Super, ale zameškané budeme dobiehať cez leto," varujú experti na čísla.

Podľa nich sme ako krajina potrebovali podľa rozpisu podať II. dávku vyše 400-tisíc ľuďom, podali sme ju však len 369-tisícom. Táto úloha prischne na jún. Analytici však majú aj dobrú správu. "Bola obava, že budeme zatvárať veľké očkovacie centrá. Ale tak to nebude. Do čakárne aj dnes priebežne pribúdajú ľudia, určite tempom viac ako 10-tisíc denne. Veľké sú regionálne rozdiely a asi sa v Bardejove zatvorí, ale drvivá väčšina ostane voľná," pripomínajú.

KORONAVÍRUS Dátoví analytici bijú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

"Sme presvedčení, že v najbližších troch mesiacoch budeme očkovať priemerne viac ako 1 milión dávok mesačne. Malo by nás to dostať na 60% zaočkovanosť v septembri. Asi nie na začiatku, ale ku koncu leta určite. Miera saturácie je niekde na 70%, čo vidíme už dnes u 70 ročných. Aj 60 roční sa tam šplhajú a mladšie ročníky sa dostávajú vyššie a vyššie," uzavreli analytici.

Viac o téme: OčkovanieDátaKoronavírusDáta bez pátosu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu