Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Aký je skutočný pôvod KORONAVÍRUSU? Tajná správa USA odhalila šokujúce závery!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americké Národné laboratórium Lawrencea Livermorea v tajnej správe z vlaňajšieho mája uviedlo, že hypotéza o možnosti úniku koronavírusu z čínskeho laboratória znie vierohodne a je potrebné ju hlbšie prešetriť. Napísal to denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na výpoveď nemenovaných osôb oboznámených s obsahom utajovaného dokumentu.

Ticho pred búrkou? Dopady pandémie KORONAVÍRUSU ešte len uvidíme:  Európu čakajú ťažké časy!

Otázka pôvodu vírusu je predmetom diskusií už od začiatku pandémie, v posledných týždňoch sa jej však v USA aj inde venuje znova zvýšená pozornosť. Americký prezident Joe Biden totiž nedávno nariadil americkým tajným službám, aby do 90 dní prišli so správou o tom, odkiaľ vírus pochádza. Americké úrady sa pritom podľa Bidena sústredia na dve hlavné hypotézy. Podľa prvej sa vírus preniesol na človeka pri kontakte s nakazeným zvieraťom, podľa druhej potom za nejasných okolností unikol z čínskeho laboratória.

REPORTÁŽ z vakcinačného centra: Všetko fičí ako v úli! Denne zaočkujú tisícky ľudí, večer sa začína šou

REPORTÁŽ z vakcinačného centra: Všetko fičí ako v úli! Denne zaočkujú tisícky ľudí, večer sa začína šou (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa zdrojov WSJ prišlo americké Národné laboratórium so svojím záverom o možnom pôvode vírusu jeho genetickou analýzou. Denník však poznamenáva, že podobný argument na podopretie svojej hypotézy zastávajú aj odborníci druhej verzie udalostí.

Americké ministerstvo zahraničia sa o štúdiu Národného laboratóriá Lawrencea Livermorea zaujímalo vlani na jeseň ku koncu mandátu vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Závery správy totiž boli význačné tým, že pochádzali od rešpektovanej odbornej inštitúcie a zároveň presadzovali iný pohľad na vec, než aký vtedy v odbornej verejnosti prevládal, píše WSJ.

Záhadné ochorenie troch wuchanských pracovníkov

Americká diplomacia potom tento rok v januári zverejnila zoznam možných okolností, za ktorých by teoreticky mohlo k úniku z laboratória dôjsť. Patrí medzi ne aj vážne ochorenie troch pracovníkov wuchanského virologického inštitútu z novembra roku 2019, pre ktorý museli byť podľa informácii WSJ aj hospitalizovaní. Popredný americký epidemiológ a Bidenov blízky poradca Anthony Fauci minulý týždeň Čínu vyzval, aby zverejnila ich lekárske záznamy.

Americký minister zahraničia Antony Blinken v nedávnom rozhovore s webom Axios povedal, že sa USA potrebujú dopátrať pravdy ohľadom pôvodu vírusu, aby boli schopné sa lepšie brániť ďalším prípadným pandémiam. Čínska vláda pritom podľa neho neposkytuje dostatok informácií a podpory medzinárodným výskumným tímom. Peking označil v minulosti hypotézu o uniku vírusu z wuchanského laboratória za konšpiračnú teóriu.

Viac o téme: LaboratóriumúnikUSAKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu