Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Biden v tom má jasno: Izrael má právo brániť sa proti paľbe raketami

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v stredu vyhlásil, že "Izrael má právo brániť sa" proti paľbe raketami vystrelenými hnutím Hamas a ďalšími palestínskymi skupinami z pásma Gazy.

Biden podľa tlačovej agentúry AP dodal, že sa rozprával s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ich telefonát sa týkal niekoľko dní trvajúceho násilia, ktoré si vyžiadalo desiatky mŕtvych, aj na strane civilistov. Šéf Bieleho domu novinárom povedal: "Očakávam a dúfam, že toto násilie Izrael čoskoro ukončí. Ale Izrael má právo brániť sa, keď nad jeho územím lietajú tisíce rakiet."

Izrael v stredu vystupňoval svoje nálety na palestínske pásmo Gazy, ovládané radikálnym hnutím Hamas, a usmrtil celý rad vysokopostavených vojenských predstaviteľov Hamasu. Militanti vypálili na Izrael stovky rakiet. Izraelská armáda vo štvrtok spresnila, že z pásma Gazy bolo na izraelské mestá vypálených z Gazy až okolo 1500 rakiet. Nepriateľské akcie medzi militantmi z Hamasu a Izraelom sa vystupňovali začiatkom tohto týždňa. Ide o najhoršie boje od operácie izraelských síl voči pásmu Gazy v roku 2014. Podnietili ich násilné potýčky medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskou políciou, ktoré vypukli začiatkom mája v okolí mešity al-Aksá v Jeruzaleme, posvätnom mieste židov i moslimov.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok oznámilo, že počas konfrontácie s izraelskými vojakmi neďaleko mesta Nábulus na severe palestínskej enklávy západný breh Jordánu (Predjordánsko) bol zabitý Palestínčan. Izraelská armáda už predtým uviedla, že spustila streľbu na palestínskeho "útočníka" pri Nábuluse a "zneutralizovala" ho, ale ďalšie podrobnosti neposkytla.

Bezpečnostná rada OSN sa druhýkrát stretla k Izraelu

Bezpečnostná rada OSN mala v stredu ďalšie mimoriadne zasadnutie o zhoršujúcich sa nepriateľských akciách medzi Izraelom a Palestínčanmi, ale opäť sa nedohodla na spoločnom vyhlásení, pretože s ním nesúhlasili Spojené štáty, kľúčový spojenec Izraela. Tlačovej agentúre AFP to uviedli nemenovaní diplomati. Podľa viacerých zdrojov bolo 14 z 15 členov Bezpečnostnej rady (BR) OSN za prijatie spoločného vyhlásenia, zameraného na zmiernenie napätia. USA však pokladajú zasadnutie rady za dostatočný prejav znepokojenia nad situáciou a nemyslia si, že vyhlásenie by "pomohlo situáciu deeskalovať", dodali diplomati agentúre AFP.

"Spojené štáty sa v zákulisí aktívne zapájajú do diplomatických diskusií so všetkými aktérmi a v celom regióne, aby takto upokojili situáciu. V tomto štádiu by bolo vyhlásenie rady kontraproduktívne," povedal jeden nemenovaný zdroj oboznámený s diskusiami. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu už skôr oznámil, že na Blízky východ odcestuje americký vyslanec a bude sa snažiť zmierniť napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi. Nesúhlas Washingtonu s vydaním vyhlásenia však vyvolalo frustráciu u štyroch členov rady z Európy - Nórska, Estónska, Francúzska a Írska - a v stredu neskoro večer zverejnili vlastné spoločné vyhlásenie.

"Odsudzujeme ostreľovanie izraelského civilného obyvateľstva raketami z Gazy, ktoré odpaľuje Hamas a ďalšie militantné skupiny. Je to úplne neprijateľné a okamžite to musí prestať," uvádza sa vo vyhlásení. "Veľké počty civilných obetí vrátane detí zabitých izraelskými náletmi v Gaze, ako aj Izraelčanov usmrtených raketami vystrelenými z Gazy sú znepokojujúce a neprijateľné. Vyzývame Izrael, aby prestal s osídľovaním, demoláciami domov a vysťahovávaním (Palestínčanov), a to aj vo východnom Jeruzaleme," píšu štyri krajiny.

Po otázke, prečo rada - orgán poverený udržiavaním mieru vo svete - nie je schopná otvorene povedať názor na izraelsko-palestínske zrážky, hovorca OSN Stéphane Dujarric vyjadril nádej, že čoskoro nastane obrat. USA odmietli podporiť text spoločného vyhlásenia aj na prvom mimoriadnom zasadnutí rady v pondelok. Text navrhli Tunisko, Nórsko a Čína a vyzýval všetky strany, aby sa zdržali provokácií.

Viac o téme: ObranaUSAIzraelHamasPásmo GazyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu