Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Americký minister zahraničných vecí Blinken s vyhlásením: USA už nechcú kupovať Grónsko

 Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Carlos Barria/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty už nechcú odkúpiť Grónsko, potvrdil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý navštívil toto autonómne dánske územie na záver svojej štvordňovej cesty zahŕňajúcej stretnutie šéfov diplomacie krajín susediacich s Arktídou.

"Som v Grónsku, pretože Spojené štáty si hlboko vážia naše partnerstvo a hodlajú ho ďalej rozvíjať," povedal Blinken novinárom počas poslednej zastávky svojej cesty, informoval v piatok denník The Guardian. Minister zdôraznil, že v Grónsku nie je preto, aby rokoval o odkúpení tohto územia.

Predchádzajúci prezident USA Donald Trump v auguste 2019 oznámil, že zvažuje odkúpenie strategicky situovaného Grónska, ktoré má rozlohu štvrtiny územia Spojených štátov. Trumpov návrh, dánskou vládou označená za "absurdný", spôsobil diplomatický zmätok. USA vlani opätovne otvorili svoj konzulát v grónskom hlavnom meste Nuuk a prisľúbili Grónsku 12 miliónov dolárov na civilné projekty.

"Radi by sme našli spôsob, ako ešte viac posilniť naše obchodné vzťahy," vyhlásil Blinken. Nový grónsky premiér Múte Bourup Egede, ktorý sa dostal k moci v apríli, uviedol: "Som si je istý, že v tomto desaťročí sa začne nová éra vzťahov medzi našimi krajinami." Grónska ľavicová vláda, ktorá zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách, sa spojila s malou stranou Naleraq vystupujúcou za nezávislosť a naklonenou zlepšeniu vzťahov s USA.

Viac o téme: PeniazeKupovanieUSAGrónskoBlinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu