Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

USA majú obavy: VIDEO Táto krajina je vraj čoraz agresívnejšia, dokáže poškodiť svetový poriadok!

 Antony Blinken Zobraziť galériu (4)
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Carlos Barria/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - V poslednom čase sa správa na domácej scéne čoraz represívnejšie a v zahraničí je čím ďalej agresívnejšia. Aj takéto slová odzneli z úst amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena na adresu Číny v rozhovore s televíziou CBS, odvysielanom v nedeľu.

Apokalyptický konflikt? Napätie medzi USA a Čínou predstavuje hrozbu: Môže zasiahnuť celý svet

Na otázku, či Washington smeruje k vojenskej konfrontácii s Pekingom, Blinken odpovedal, že "dostať sa do tohto bodu, alebo len k nemu smerovať, je proti záujmu Číny i Spojených štátov". "V posledných rokoch sme ale svedkami toho, že sa Čína správa doma čím ďalej represívnejšie a v cudzine čím ďalej agresívnejšia," podotkol Blinken v relácii 60 Minutes.

"Čína je jedinou krajinou sveta, ktorá má vojenské, ekonomické a diplomatické kapacity poškodiť svetový poriadok, ktorý si tak vážime a ktorý sme odhodlaní brániť," uviedol šéf americkej diplomacie. "Naším cieľom nie je Čínu skrotiť či obmedziť, ale zachovať tento poriadok," dodal.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

O údajných krádežiach amerických obchodných tajomstiev a duševného vlastníctva v rádoch miliárd dolárov zo strany Číny Blinken povedal, že administratívu prezidenta Joea Bidena to veľmi znepokojuje. "Pôsobí to ako akcia niekoho, kto sa snaží súťažiť nečestne a čím ďalej viac nepriateľsky," vyhlásil minister. Spojeným štátom sa ale podľa neho stále viac darí spájať podobne postihnuté krajiny a spoločne takéto kroky odmietať.

Joe Biden
Zobraziť galériu (4)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Blinken v nedeľu pricestoval do Londýna na schôdzku ministrov zahraničia skupiny G7, kde je Čína jednou z tém. Biden označil súperenie s Čínou za najväčšiu americkú zahraničnopolitickú výzvu. Pri svojom prvom prejave v Kongrese sľúbil zachovať silnú americkú vojenskú prítomnosť v indicko-pacifickej oblasti a podporiť americký technologický rozvoj.

Viac o téme: DiplomaciaUSAČínaSi Ťin-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu