Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Americký minister zahraničných vecí vyzýva Hongkong na prepustenie prodemokratických aktivistov

 Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Carlos Barria/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken vyzval v piatok na prepustenie štyroch prodemokratických aktivistov z Hongkongu, ktorých zadržala polícia za účasť na spomienke na obete krvavého potlačenia demonštrácií na pekinskom Námestí nebeského pokoja v roku 1989, informuje agentúra AFP.

"Spojené štáty americké stoja na strane hongkonského ľudu a nesúhlasia s odsúdením aktivistov za účasť na spomienkovej udalosti. Všetci tí, ktorí boli zatknutí za nenásilné vyjadrenie svojich práv a slobôd, by mali byť okamžite prepustení," napísal Blinken na Twitteri.

Štyria mladí aktivisti Joshua Wong, Lester Shum, Tiffany Yuenová and Janelle Leungová boli zatknutí vlani v júni za účasť na nepovolenom zhromaždení. Wong, Shum and Yuenová čelia obvineniam aj na základe nového zákona o národnej bezpečnosti a v prípade dokázania viny im hrozí doživotie, uvádza agentúra AFP.

Spomienkové zhromaždenia na počesť obetí zákroku čínskych bezpečnostných zložiek proti prodemokratickým demonštrantom na pekinskom Námestí nebeského pokoja sa v Hongkongu za predchádzajúcich 30 rokov pravidelne konali bez obmedzení. Vlani však pietnu udalosť úrady po prvýkrát zakázali, zdôvodnili to pandémiou koronavírusu a tiež obavami o bezpečnosť po skúsenostiach z predchádzajúcich niekoľkomesačných protestov. Desiatky tisíc ľudí sa však napriek zákazu zhromaždili na tradičnom mieste týchto spomienkových akcií vo Victoria Parku v centre Hongkongu. Polícia odvtedy zatkla už niekoľko desiatok prodemokratických aktivistov.

Viac o téme: AktivistiUSAWashingtonHongkongAnthony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu