Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Spor Británie a Francúzska sa vyhrocuje: Krajiny vyslali vojnové lode

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/Gary Grimshaw/Balliwick Express via AP, Profimedia)

LONDÝN/PARÍŽ - Británia a Francúzsko vyslali k ostrovu Jersey v Lamanšskom prielive svoje vojenské hliadkové plavidlá kvôli sporu o práva francúzskych rybárov loviť v britských vodách. Pri prístave St. Helier dnes na mori protestovali posádky približne šiestich desiatok francúzskych rybárskych člnov a britský premiér Boris Johnson sa rozhodol povolať námorníctvo kvôli správam o tom, že Francúzi plánujú dôležitý prístav zablokovať. Vojenské plavidlá potom vyslal aj Paríž. Popoludní sa rybári vrátili do Francúzska.

Apokalyptický konflikt? Napätie medzi USA a Čínou predstavuje hrozbu: Môže zasiahnuť celý svet

Francúzski rybári uviedli, že chcú iba upozorniť na nespravodlivosť pri rozdeľovaní rybolovných licencií a neplánujú blokádu prístavu, kde kotvia zásobovacie lode i trajekty. So zástupcami nespokojných rybárov sa stretol minister ostrova Jersey pre vonkajšie vzťahy Ian Gorst, výsledok rokovaní ale nebol príliš uspokojivý, uviedla s odkazom na francúzsku stranu agentúra Reuters.

Spor o právo rybolovu v britských vodách pri ostrove Jersey, ktorý leží blízko pobrežia francúzskej Normandie a Bretónska, trvá už dlhší čas. Rybolov bol aj jedným z hlavných bodov sváru medzi európskymi a britskými vyjednávačmi pred prijatím pobrexitovej obchodnej dohody medzi Bruselom a Londýnom. V tomto konkrétnom prípade ide o podmienky vydávania rybolovných licencií pre francúzskych rybárov, ktorí tvrdia, že úrady v Jersey bez predchádzajúceho varovania zaviedli pre udelenie licencií nové podmienky nad rámec prerokovanej dohody.

Londýn vyslal dve ozbrojené lode

Vzájomná nevraživosť sa vyhrotila po tom, čo Francúzsko v stredu ostrovu Jersey pohrozilo odrezaním od elektriny, ak sa spor o možnosti rybolovu nevyrieši. Potom rybári ohlásili protest. Londýn zareagoval vyslaním dvoch ozbrojených lodí, ktoré majú "monitorovať situáciu", uviedol server BBC.

AKTUÁLNE Spor Británie a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Gary Grimshaw/Balliwick Express via AP)

K Jersey dnes ráno dorazili z britského Portsmouthu vojenské lode HMS Tamar a HMS Severn. HMS Tamar britské námorníctvo využíva až od januára a obstaralo ju práve kvôli ochrane práv na rybolov v britských vodách. Obe plavidlá teraz hliadkujú niekoľko kilometrov od prístavu St. Helier a zatiaľ nijako nezasiahli. Oponenti premiéra Johnsona tvrdia, že šéf britskej vlády spor vystupňoval zámerne, aby z neho urobil tému v deň, keď sa v Británii koná séria miestnych volieb, napísala agentúra AP.

HMS Tamar (vzadu vľavo).
Zobraziť galériu (5)
HMS Tamar (vzadu vľavo).  (Zdroj: Profimedia)

Francúzska kontra s loďami

Francúzske námorníctvo oznámilo, že v reakcii na krok Británie zamieria k Jersey tiež dve hliadkové plavidlá Athos a Themis. Francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Clément Beaune uviedol, že sa zapojením britských vojenských lodí Francúzsko nenechá zastrašiť. Hovorca Elyzejského paláca povedal, že úrady situáciu pozorne monitorujú a chcú ju upokojiť.

AKTUÁLNE Spor Británie a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Gary Grimshaw/Balliwick Express via AP)

Európska komisia dnes apelovala, aby obe strany riešili spor rokovaním, zároveň ale uviedla, že nové podmienky, ktoré úrady na Jersey stanovili pre udeľovanie rybolovných licencií, sú v rozpore s obchodnou dohodou medzi Londýnom a EÚ. Premiér Johnson znovu vyjadril vedeniu ostrova podporu a odkázal, že obe vojenské lode "z preventívnych dôvodov" zostanú na mieste.

Rybári hovoria o proteste a nie blokáde

Jersey leží 23 kilometrov od francúzskeho pobrežia a zhruba šesť desiatok rybárskych člnov odtiaľ k ostrovu vyrazilo dnes skoro ráno, uviedla agentúra AFP. Jeden z organizátorov akcie, zástupca združenia normanských rybárov Hugo Lehuby, agentúre Reuters povedal, že rybári plánujú pokojný protest a nechcú blokovať prístav ani plavidlá svojich kolegov z Jersey.

"Naším cieľom je vyjadriť nespokojnosť s obmedzeniami, ktoré boli prijaté. Nie je to blokáda," uviedol Lehuby. "Nie je to vojnový akt, ale protest," povedal agentúre AP jeho kolega Dimitry Rogoff. K Francúzom sa pripojili aj tri rybárske lode z Jersey.

AKTUÁLNE Spor Británie a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Gary Grimshaw/Balliwick Express via AP)

Odrezanie Jersey od elektriny?

Ostrov Jersey je súčasťou Normanských ostrovov, ktoré sú britským závislým územím. Žije na ňom asi 108-tisíc ľudí. Kvôli geografickej blízkosti s Francúzskom sa ostrov spolieha na dodávky elektriny z Francúzska pomocou podmorských káblov. Francúzska ministerka pre rybolov Annick Girardinová spomenula ako jedno z možných odvetných opatrení v prípade pokračujúceho sporu aj odrezanie Jersey od dodávok elektrickej energie.

Viac o téme: RybolovLodeFrancúzskoJerseyVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu