Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Apokalyptický konflikt? Napätie medzi USA a Čínou predstavuje hrozbu: Môže zasiahnuť celý svet

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Napätie medzi Spojenými štátmi a Čínou môže pohltiť celý svet a viesť k apokalyptickému konfliktu týchto dvoch vojenských a technologických gigantov. Vyhlásil to v piatok bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger.

Kissinger, ktorý ako poradca prezidenta Richarda Nixona vypracoval v roku 1971 stratégiu rozmrazovania vzťahov medzi Washingtonom a Pekingom, podľa tlačovej agentúry AFP tvrdí, že kombinácia ekonomických, vojenských a technologických síl daných dvoch superveľmocí predstavuje väčšie bezpečnostné riziko než kedysi studená vojna medzi USA s bývalým Sovietskym zväzom.

Naštrbené vzťahy s Čínou sú "najväčším problémom pre Ameriku, najväčším problémom pre svet", vyhlásil Kissinger (97) na fóre o globálnych problémoch, ktorý usporiadal McCainov inštitút. "Ak to nedokážeme vyriešiť, bude hroziť studená vojna medzi Čínou a USA, ktorá zasiahne celý svet," zdôraznil. Pokrok v jadrovej technológii a v oblasti umelej inteligencie podľa neho znásobuje hrozbu katastrofického scenára.

Kissinger ďalej uviedol, že studená vojna medzi USA a ZSSR bola skôr jednorozmerná, zameraná na preteky v jadrovom zbrojení.

"Sovietsky zväz nemal žiadnu ekonomickú kapacitu, len vojensko-technologickú. Čína je však obrovskou ekonomickou mocnosťou a zároveň význačnou vojenskou silou," poznamenal Kissinger. Politika USA voči Číne musí mať dvojaký prístup - stavať pevne na svojich zásadách a vydobyť si rešpekt Číny, a zároveň udržiavať s Pekingom neustály dialóg a nachádzať oblasti pre vzájomnú spoluprácu, zakončil veterán americkej diplomacie.

Viac o téme: NapätieHrozbaUSAČínaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu