Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Írsko s radikálnym rozhodnutím: Lockdown predlžuje až do apríla

Írsky premiér Micheál Martin
Írsky premiér Micheál Martin (Zdroj: SITA/AP/John Thys, Pool )

DUBLIN - Írsko predĺži platnosť opatrení zavedených v boji proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2 až do apríla. Vo štvrtok to oznámil írsky premiér Micheál Martin. Informovala o tom agentúra AFP.

Martin v rozhovore pre írsku stanicu RTÉ uviedol, že prísne obmedzenia potrvajú "určite až do veľkonočného obdobia". V celom Írsku sú reštaurácie a bary zatvorené od Štedrého večera a obchody predávajúce iný než nevyhnutný tovar od Silvestra. Deti sa počas januára do škôl nevrátili a obyvateľom bolo nariadené zostať doma.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Martin povedal, že presný plán týkajúci sa predĺženia lockdownu musí ešte určiť vláda. Dodal však, že opätovné otvorenie škôl a obnovenie stavebných projektov sú "prioritou". Írsko podľa najnovších údajov zaznamenalo celkovo 3794 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom.

Po zvládnutí dvoch predchádzajúcich vĺn pandémie s nízkymi počtami úmrtí a nakazených odborníci pripisujú prudké zhoršenie situácie v Írsku najmä uvoľneniu opatrení počas vianočných a novoročných sviatkov, ako aj zavlečeniu nových variantov vírusu. Podľa údajov Oxfordskej univerzity mala táto ostrovná krajina určitý čas najvyššiu mieru infekcií na počet obyvateľov na svete.

Lockdown predlžuje aj Portugalsko

Portugalsko vo štvrtok z dôvodu nepriaznivej pandemickej situácie predĺžilo platnosť celoštátnych karanténnych opatrení do 1. marca. Informovala o tom agentúra Reuters. "Pravda je taká, že nemocničné kapacity naďalej prechádzajú zaťažkávacou skúškou... takže neexistuje iná alternatíva, ako zredukovať počet prípadov (nákazy)," napísal na svojej oficiálnej webstránke portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa tesne predtým, ako parlament schválil jeho návrh o predĺžení lockdownu o ďalšie dva týždne.

Situácia v Portugalsku je najhoršia od začiatku pandémie. Doteraz tam zaznamenali 778.369 potvrdených prípadov nákazy a 14.885 úmrtí. Príčinou je podľa odborníkov rýchle šírenie nákazlivejšieho tzv. britského variantu nového koronavírusu, ako aj uvoľnenie opatrení počas Vianoc, ktoré sa teraz prejavujú rekordnými počtami infikovaných a obetí.

Napriek tomu, že denné počty novoinfikovaných a úmrtí sa vo februári začali znižovať, na tamojšie zdravotníctvo je stále vyvíjaný enormný tlak. Hospitalizovaných je momentálne zhruba 6400 pacientov. V Portugalsku bol lockdown zavedený 15. januára, pričom boli zatvorené školy a všetky obchody s výnimkou potravín či lekární.

Na základe prezidentského dekrétu, vydaného v stredu, bude môcť vláda umožniť predaj kníh a školských pomôcok. Môže tiež implementovať nariadenie o regulácii hluku, aby tak zabezpečila pokojnejšiu prácu z domu, nariadenú všetkým občanom, ktorých zamestnanie to umožňuje.

Viac o téme: PandémiaÍrskoDublinKoronavírusLockdownMicheál Martin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu