Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bezdomovci počas zákazu vychádzania dostali pokutu: Dušana verdikt sudcu zlomil

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BELEHRAD - Srbské úrady udelili vlani desiatky pokút vo výške 50 000 dinárov (426 eur) ľuďom bez domova, ktorí porušili prísny zákaz vychádzania. Informoval o tom server Balkan Insight, ktorý sa odvoláva na pracovníkov starajúcich sa o ľudí v núdzi i na jednotlivé súdne verdikty.

Zákaz nočného vychádzania platil v Srbsku od minulého marca do začiatku mája. Obmedzené možnosti pohybu mali na jar aj starí ľudia, ktorých chcel štát týmto spôsobom chrániť pred nákazou koronavírusom. "Viem o viac než desiatich ľuďoch, ktorí kvôli tomu dostali pokutu. Počty sú ale ďaleko vyššie, pretože bezdomovci to nenahlasujú," uviedla Milica Jocičová z mimovládnej organizácie ADRA, ktorá pracuje s ľuďmi bez domova. Súdy ich potrestali napriek tomu, že všetci oficiálne vypovedali, že sú bezdomovci a nemajú kam ísť. 

Bezdomovci počas zákazu vychádzania
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Situáciu ilustroval Balkan Insight na postaršom bezdomoveckom páre Dušanovi (56) a Snežane, ktorí pred pandémiou pravidelne dochádzali z okraja Belehradu do jeho centra, kde si obstarávali jedlo a ďalšie základné potreby. Keď vláda vlani v marci zastavila verejnú dopravu a zaviedla zákaz vychádzania po 17. hodine, zostali prakticky bez možnosti obživy. Rozhodli sa preto vydať na cestu a väčšinou peši prešli desiatkami miest. V Kraljeve sa pol hodiny po začiatku zákazu vychádzania zastavili pred policajnou stanicou, kde sa príslušníkovi snažili objasniť svoju situáciu. Policajt ich ale predviedol pred súd, ktorý im v zrýchlenom konaní vymeral pokutu vo výške 50-tisíc dinárov. V tej chvíli mali pri sebe len 200 dinárov (1,7 eura), za čo si možno v Srbsku kúpiť akurát tak dve kávy. "Aj policajtovi nás bolo ľúto, keď videl, ako nás sudca potrestal," povedala Snežana. Dušan dodal, že čiastka je pre nich nesplatiteľná a možno kvôli tomu skončia vo väzení. 

Bezdomovci počas zákazu vychádzania
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Život bezdomovcov je v čase pandémie covidu-19 ťažký aj bez pokút. Menej ľudí na uliciach znamená menej jedla, oblečenia, pracovných príležitostí i almužien. A keďže mnoho z nich nemá občiansky preukaz, nedostalo sa ani k jednorazovému koronavírusovému príspevku vo výške sto eur, ktorý vlani vyplácala vláda všetkým občanom. V súčasnosti žije v Srbsku podľa oficiálnych štatistík viac ako 18 000 ľudí bez domova, skutočný počet je však zrejme oveľa vyšší. Chudobou či sociálnym vylúčením bola v roku 2019 ohrozená takmer tretina obyvateľov. 

Viac o téme: BezdomovecPokuta Zákaz vychádzaniaSrbskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu