Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Lekári upozorňujú na jeden vedľajší účinok vakcíny: Môže sa objaviť aj týždeň po očkovaní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Viacerí ľudia po covidovom očkovaní zaregistrovali vedľajšie účinky, ktoré sú však podľa Centier pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC) úplne normálne. Ukazujú totiž, že si telo vytvorilo ochranu pred vírusom. Lekári ale varujú pred oneskoreným vedľajším účinkom, kvôli ktorému sa niektorí obávajú druhého kola očkovania.

Centrá pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC) neustále ubezpečujú ľudí, že vedľajšie účinky covidovej vakcíny sú normálnou reakciou organizmu. Znamená to, že si vaše telo vytvorilo istú ochranu pred vírusom. Medzi najčastejšie vedľajšie účinky v tejto súvislosti patrí bolesť hlavy, opuch, horúčka, zimnica a únava. Lekári však najnovšie varujú pred novým, oneskoreným vedľajším účinkom očkovania, ktorý sa objavuje u niektorých pacientov - červenou vyrážkou. Tá môže byť veľká 12 až 15 centimetrov a vždy sa objavuje na ruke, kde bola podaná vakcína. Môže byť svrbivá a bolestivá na dotyk. Pacienti tento vedľajší účinok nazývajú "covidové rameno", odborníci ho označujú ako "oneskorenú kožnú precitlivenosť", čo prakticky znamená oneskorenú a prehnanú imunitnú odpoveď organizmu. 

Esther Freemanová, hlavná výskumná pracovníčka v globálnom dermatologickom registri COVID-19, uviedla, že v registri je v súčasnosti hlásených iba štrnásť prípadov s covidovým ramerom. Domnieva sa však, že takýchto prípadov je po celom svete viac. Podľa CDC by vedľajšie účinky vakcíny mali odznieť za niekoľko dní. Čo je však zaujímavé na tomto špecifickom vedľajšom efekte, je to, že sa zvyčajne objaví päť až deväť dní po očkovaní. "Ľudia sú trochu prekvapení, pretože vyrážka sa objavuje až po pomerne dlhom čase po vakcinácii," podotýka Freemanová. Následne ale ubezpečila, že je neškodná a mala by zmiznúť do 24 hodín až jedného týždňa. Ak sa vyrážka neobjaví len na očkovanej ruke alebo pretrváva dlhšie ako týždeň, určite sa obráťte na svojho lekára, upozornila. 

Očkovanie ruskou vakcínou Sputnik
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Juan Karita)

KORONAVÍRUS Lekári varujú: Toto je najhoršia vec, čo môžete spraviť pred očkovaním

Táto konkrétna reakcia sa vyskytla výhradne u ľudí, ktorí dostali vakcínu spoločnosti Moderna. Podľa Amerického úradu pre potraviny a liečivá (FDA) bol v klinických štúdiách spoločnosti Moderna hlásený malý počet vyrážkových reakcií v mieste vpichu. "Určite to teraz neznamená, že by ste mali namiesto vakcín od Moderny uprednostniť tie od Pfizeru. Nie je to taký veľký problém," dodala expertka. Väčšina ľudí, u ktorých sa vyrážka objavila po prvej dávke vakcíny Moderna, sa ale teraz boja dostať druhú dávku. Odborníci nechcú, aby ľudia prepadali panike a aby si mysleli, že nemôžu dostať druhú dávku len preto, že majú túto oneskorenú reakciu. Podľa alergologičky, epidemiologičky a profesorky medicíny na Harvadskej lekárskej fakulte Kim Blumenthalovej nie je oneskorená kožná precitlivenosť infekcia a netreba ju liečiť antibiotikami. "Ak vás to svrbí, užite antihistaminikum. V prípade bolesti zas užite tylenol," odporučila. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaVyrážkaKoronavírusCOVID-19Vedľajší účinokCovidové rameno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu