Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vplyv pandémie KORONAVÍRUSU na liečbu rakoviny je podľa WHO takmer katastrofický

Regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Hans Kluge. Zobraziť galériu (2)
Regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Hans Kluge. (Zdroj: SITA/ AP)

KODAŇ - Pandémia koronavírusu má takmer "katastrofický" vplyv na starostlivosť o pacientov s rakovinou v Európe. Na Svetový deň boja proti rakovine (4. februára) sa tak vo štvrtok vyjadril regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge.

Európsky región WHO zahŕňa 53 krajín vrátane Ruska a niekoľkých stredoázijských štátov. Vyťaženie zdravotných systémov spôsobené vysokým počtom prípadov nákazy ochorenia COVID-19 má za následok narušenie liečby rakoviny v tretine týchto krajín, priblížil Kluge. "Niektoré krajiny bojujú s nedostatkom liečiv a v mnohých - vrátane najbohatších krajín - došlo k poklesu nových diagnóz rakoviny," píše sa v Klugeho vyjadrení.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Kluge dodal, že počas pandémie nastalo aj prehĺbenie už predtým existujúcich nerovností z dôvodu ekonomickej krízy, čo sťažilo mnohým občanom možnosť osvojiť si zdravé životné návyky alebo ich odrezalo od prístupu k zdravotnej starostlivosti.

Počas zavedenia prvého kola celoštátnych karanténnych opatrení, tzv. lockdownu, v Holandsku a Belgicku vlani zaznamenali pokles nových diagnóz rakoviny o 30 - 40 percent. V Kirgizsku tento počet klesol až o 90 percent, približuje AFP.

Európska pobočka zdravotníckej organizácie tiež očakáva, že oneskorené diagnózy či omeškané začiatky liečby v Británii budú mať do piatich rokov na svedomí 15-percentný nárast úmrtí na kolorektálny karcinóm a deväťpercentný nárast úmrtí na rakovinu prsníka. WHO sa už vyjadrila, že plánuje zmobilizovať úrady v jednotlivých krajinách s iniciatívou zameranou najmä na prevenciu, včasné odhalenie a dostupnosť diagnostiky a liečby pre všetkých občanov.

Viac o téme: RakovinaVplyvEurópaWHOKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu