Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V prípade Matovičovej diplomovky sa ozýva študentská rada: Pán premiér, stačí to len podpísať!

Matovič čelí opäť kritike kvôli svojej diplomovke. Zobraziť galériu (2)
Matovič čelí opäť kritike kvôli svojej diplomovke. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Getty Images)

BRATISLAVA - Pochybnosti a kritika o písaní diplomovej práce premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorá sa objavila ešte počas leta a pomerne krátko po voľbách stále neutícha. Najnovšie sa už ozvala aj Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ), ktorá Matovičovi pripomína, že zákon, ktorým sa možno titulu vzdať už bol prijatý a mal by tak urýchlene konať.

ŠRVŠ tak pritom robí len preto, aby premiérovi pripomenula jeho vlastný prísľub. Túto výzvu mu pritom adresovali minulý týždeň listom. Vyzvali predsedu vlády, aby sa vzdal svojho magisterského titulu tak, ako opakovane sľúbil. Zároveň mu pripomínajú jeho vlastné výroky z vysielania v televízii TA3. "Nemám najmenší problém sa titulu vzdať [...] hneď to spravím, keď to tam v zákone bude, nemám s tým najmenší problém," povedal 20. septembra 2020 v televízii premiér.

Premiér SR Igor Matovič
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Prezidentka nepodpísala novelu upravujúcu odoberanie titulov: Zákon bude platiť aj tak


Už to v zákone je

Iniciatíva však neutícha hlavne po tom, čo takýto zákon už bol v parlamente prijatý. Ten síce prezidentka v decembri nepodpísala, no už bolo prelomené jej veto a tým zákon vstúpil do platnosti. "Nakoľko je táto právna úprava účinná od 1.1.2021, ŠRVŠ požiadala Igora Matoviča aby dodržal svoje slovo a titulu sa podľa § 108h zákona o vysokých školách vzdal," pripomína rada.

Dodali tiež, že chápu aktuálne náročnosti situácie, ako aj pracovnú zaneprázdnenosť premiéra. "Na druhej strane však stojí frustrácia spoločnosti a dlhoročný boj s nečestnými praktikami na akademickej pôde. Igor Matovič má preto možnosť ísť príkladom a ukázať, že si stojí za slovom a titulu sa vzdá, keďže ho nezískal na základe vlastnej práce," dodáva ŠRVŠ.

Tlačivo mu už dokonca aj vopred pripravili

Vysokoškolská iniciatíva dokonca premiérovi "uľahčila" prácu, keďže ho v tomto prípade byrokraticky odbremenila. "ŠRVŠ doručila Igorovi Matovičovi okrem listu, v ktorom ho vyzýva na vzdanie sa titulu aj predpripravené tlačivo, ktoré postačuje podpísať, osvedčiť podpis a poslať rektorovi Univerzity Komenského v Bratislave," uzatvára ŠRVŠ.

Viac o téme: Diplomová prácaIgor MatovičŠtudentská rada vysokých škôl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu