Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Baku trvá na rešpektovaní vyhlásenia o Karabachu, chce mier a spoluprácu, hovorí Alijev

Ilham Alijev
Ilham Alijev (Zdroj: TASR/AP Photo)

BAKU - Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev v utorok potvrdil, že Azerbajdžan prevzal kontrolu nad okresom Lačin. V príhovore k národu Alijev označil "oslobodenie okresu Lačin za historickú udalosť" a zdôraznil, že Azerbajdžan ho dostal späť pod svoju správu bez jediného výstrelu.

Alijev v prejave vysielanom televíziou AzTV vyhlásil, že jeho krajina sa rozhodne postaví proti pokusom o zásah do dohôd zakotvených v trojstrannom vyhlásení o zastavení bojov v Náhornom Karabachu, ktoré podpísal v noci na 10. novembra s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Lačin je v poradí tretím a súčasne posledným okresom, ktorý sa na základe dohody dostal pod kontrolu Baku. Od 17. mája 1992 bol pod správou arménskej strany.

V súlade s trojstranným vyhlásením však zostáva zachovaný tzv. lačinský koridor široký päť kilometrov, ktorý poskytuje spojenie medzi Náhorným Karabachom a Arménskom a pritom nie je v blízkosti strategicky i kultúrne dôležitého mesta Šuša (známeho aj pod názvom Šuši v arménčine). Situáciu v koridore momentálne v rámci mierovej misie monitorujú ruskí vojaci. Alijev vyhlásil, že po podpísaní trojstranného vyhlásenia vznikla v regióne "nová realita". Uviedol, že ak sa pre "problémy uvedené vo vyhlásení nájde riešenie, potom sa v našom regióne vytvorí nový rámec spolupráce".

Azerbajdžanský prezident ďalej informoval, že prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan súhlasili s myšlienkou vytvoriť koridor medzi regiónom Nachičevan - azerbajdžanskou exklávou, ktorú od Azerbajdžanu izoluje pás arménskeho územia - a oblasťami na západe Azerbajdžanu, čím sa podľa neho otvoria nové možnosti pre spoluprácu. Ako možných partnerov Azerbajdžanu Alijev uviedol okrem Turecka aj Rusko, Irán a "ak bude mať záujem, aj Arménsko". Azerbajdžan si podľa neho želá trvalý mier, pričom si uvedomuje, že "na dosiahnutie tohto cieľa je nevyhnutné, aby sa spolu s bezpečnostnými opatreniami rozvíjala spolupráca". "Sme pripravení na spoluprácu," vyhlásil.

Viac o téme: MierBakuNáhorný KarabachIlham Alijev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu