Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Erdogan v Azerbajdžane: Boj bude ďalej pokračovať na mnohých iných frontoch

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

BAKU - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas štvrtkovej návštevy Azerbajdžanu vyhlásil, že boj medzi Baku a Jerevanom neskončil ani po podpísaní zmluvy o prímerí, na základe ktorej Arménsko odovzdalo Azerbajdžanu viaceré regióny na spornom území Náhorného Karabachu. Informovala o tom agentúra AFP.

"To, že Azerbajdžan zachránil svoje územia pred okupáciou, ešte neznamená, že boj sa skončil," povedal Erdogan počas návštevy vojenskej prehliadky v azerbajdžanskej metropole Baku. Prehliadka sa konala pri príležitosti osláv deklarovaného azerbajdžanského víťazstva nad susedným Arménskom. 

Turecký prezident dodal, že "doteraz politický a vojenský boj bude ďalej pokračovať na mnohých iných frontoch". Turecko je regionálnym spojencom Azerbajdžanu a podporuje jeho nároky na Náhorný Karabach. Erdoganova návšteva je prvou návštevou predstaviteľa zahraničnej krajiny v azerbajdžanskom hlavnom meste od uzavretia prímeria v Náhornom Karabachu.    

Arménsko podpísalo s Azerbajdžanom dohodu sprostredkovanú Ruskom 9. novembra - po šiestich týždňoch ťažkých bojov o odtrhnutý horský región Náhodný Karabach. Ten sa nachádza v juhozápadnom Azerbajdžane a je medzinárodne neuznaným štátom. Okolo 95 percent jeho obyvateľov tvoria Arméni.

Na základe dohody Arménsko odovzdalo Azerbajdžanu tri okresy okolo arménskej enklávy Náhorný Karabach. Rusko ako sprostredkovateľ dohody na toto územie následne odvelil zhruba 2000 svojich vojakov, ktorí by tam mali pobudnúť najmenej päť rokov.

Viac o téme: BojVzťahyPokračovanieRegiónyAzerbajdžanTureckoArménskoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu