Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Drsná kritika politikov: Zložte konečne zbrane! Dáta ukazujú, že je čas na odborníkov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Spoluzakladateľ stránky Dáta bez pátosu ukazuje, že kľúčovým riešením nie je celoplošné testovanie, ale izolácia infikovaných. Dodáva však, že testovať má zmysel, no na regionálnej úrovni.

Podľa Ivana Bošňáka masívne a opakované plošné testovanie malo, má a bude mať zmysel v oblastiach silného zamorenia (nad 30/40/50 prípadov za 7 dní na 10 tisís obyvateľov) podľa rýchlosti šírenia v poslednom období. Podľa neho už druhé kolo testovania bolo v okresoch, v ktorých byť nemuselo a naopak, tam, kde by malo byť, nebolo. 

ROZHOVOR s analytikom: Máme veľký problém v regiónoch! KORONAVÍRUS nad nami visí ako hrozivý mrak

"Tvrdiť, že máme len 2 možnosti - atómovú zbraň proti vírusu alebo lockdown celej krajiny je trestuhodné, nezodpovedné a každý, kto na Slovensku (spolu)rozhoduje o jeho osude by si mal pozrieť príbeh Bratislavského kraja (ale aj 20 ešte “zelenších” okresov), ktoré dosiahli presne to, čo je potrebné pri riadení pandémie dosiahnuť," píše Bošňák. 

Dáta
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Dáta bez pátosu)

Je čas na odborníkov

Podľa neho sa Slovensku podarilo veľmi dobre a včas zaviesť opatrenia, ktoré pomohli spomaliť šírenie koronavírusu. Problémom však podľa neho je, že my sme otvorili kostoly, kiná či divadlá rovno v ohniskách nákazy a neotvorili sme školy. "Ostatné krajiny to robia opačne a hlavne regionálne," dodáva. 

Bošňák tvrdí, že ak boj s pandémiou nebudú viesť odborníci, do Troch Kráľov sa nič nezmení. "Deti nepôjdu do školy, Považie pošle poslov do Trenčína a Trnavy a namiesto bethlehemského svetla roznesú koronu. Politici majú nekonečné množstvo zlých riešení. Time to GO. Dajte nám vianočný darček na Mikuláša. Nezvládate to," odkazuje Bošňák. 

Viac o téme: PandémiaDátaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu