Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VIDEO Tak toto pán premiér už skutočne prehnal: Narážky na priezvisko šéfky výboru a chabý status na záver

Igor Matovič sa pustil do Jany Bittó Cigánikovej Zobraziť galériu (6)
Igor Matovič sa pustil do Jany Bittó Cigánikovej (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Skutočne netrvalo dlho a už tu máme opäť rozohnený konflikt medzi premiérom a niektorými podstatnými členmi liberálnej SaS, ktorá je ale zároveň koaličným partnerom. Vášne opäť rozprúdila diskusia o dofinancovaní Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) s tým, že tie zvyšné, súkromné ostali bokom. Krajčí je neoblomný a Cigániková sa to rozhodla kritizovať, no vzápätí si ju podal premiér Igor Matovič.

VIDEO Zostrih včerajšej kritiky premiéra na adresu šéfky výboru Bittó Cigánikovej:

Premiér Matovič kritizoval šéfku zdravotníckeho výboru Bittó Cigánikovú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako hus do piva

„Rozumie sa tomu ako hus do piva a zároveň systematicky robí ťažký lobing finančnej skupine Penta," začal ostro premiér. Ten si stojí za tým, že zámerom kritiky tohto kroku zo strany Cigánikovej je jej "lobing" za súkromné poisťovne, pritom jednu z nich (Dôvera, pozn. red.) vlastní finančná skupina Penta na čele s Jaroslavom Haščákom.

VIDEO Tak toto pán
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)


VIDEO Matovič začal už otvorenú vojnu so SaS: Predsedníčka výboru Cigániková to poriadne schytala!


Podľa nej to nie je fér

Šéfka zdravotníckeho výboru NR SR však tvrdí, že VšZP sa nepreukázala práve v schopnom svetle a podobné slová adresovala Krajčímu, podľa ktorej on nie je schopným ministrom zdravotníctva. Bittó Cigániková si navyše myslí, že mať monopol je hrozbou. Dofinancovanie považuje za krok, ktorý otvára cestu unitárnemu systému.

Jana Bittó Cigániková
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vladimír Anjel)

Je to lobista Penty, obvinil ju premiér

Slová o neférovosti dofinancovania len VšZP sa premiéra očividne dotkli viac ako to bolo prípustné a na tlačovke Cigánikovú poriadne vyhrešil. Nie, že by už predtým boli vzťahy medzi týmito dvoma funkcionármi boli nejako extra pozitívne. Poškriepili sa už na téme potratov, ktorú parlament riešil ešte začiatkom jesene.

"Je to žena, ktorá by síce strašne chcela mudrovať do zdravotníctva, ale v živote to neštudovala, nevyzná sa do toho. Bol by som rád, aby nechala priestor odborníkom," konštatoval Matovič na adresu Cigánikovej.

VIDEO Tak toto pán
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

"To je klamstvo, ale ako pani Cigániková zvykne bez problémov súkať klamstvá," reagoval Matovič na postup predkladania zákona. "Takže 5. októbra máme zápis z koaličnej rady. VšZP má myslím stratu 87 miliónov eur a sme sa dohodli, že keďže išlo o stav ku koncu septembra, patrilo by sa tejto dlhodobo "škubanej husi" finančnými skupinami jej pomôcť," myslí si Matovič o dofinancovaní VšZP. Následne dodal, že "tej žene" (Bittó Cigánikovej, pozn. red.) neverí a nepovažuje ju za koaličnú poslankyňu, keďže ani nehlasovala za Programové vyhlásenie vlády. "Neverím jej ani nos medzi očami," opakoval Matovič.

Reakcia prišla večer

Matovičovi Bittó Cigániková odpovedala stručne len večer na sociálnej sieti Facebook statusom.

VIDEO Tak toto pán
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Janka Bittó Cigániková - Fungujúce zdravotníctvo)

Keď sa spomenulo priezvisko...

"To je presne Janka Cigániková, ona to má trošku aj v mene," reagoval premiér na otázku novinárov o tom, či je pravda, že Cigániková Matoviča kontaktovala ohľadom nejasnosti stretnutia pred 2 dňami alebo 2 týždňami. Po vyhlásení premiéra sa okamžite začali šíriť dohady o tom, ako to Matovič myslel s priezviskom šéfky výboru a či nejde o rasizmus.

Premiér večer zareagoval výkladovým slovníkom o tom, čo znamená slovo "cigániť". "Niečo pre zlých ľudí, ktorí úmyselne šíria blud, že keď niekomu poviete, že cigáni, tak ste rasista," uviedol Matovič.

VIDEO Tak toto pán
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)
 

Na tieto slová premiéra Bittó Cigániková ešte nezareagovala. Podvečer len zareagovala strana SaS na slová premiéra o Richardovi Sulíkovi, ktorý podľa neho nemal čas doteraz rokovať o opatreniach voči pandémii koronavírusu. "Predseda SaS Richard Sulík premiéra niekoľkokrát vyzýval na vecnú a korektnú diskusiu, založenú na faktoch a argumentoch. Zatiaľ bez úspechu," odkazázala SaS.

Viac o téme: UnionIgor MatovičPentaVšZPDôveraJana Bittó CigánikováDofinancovanie poisťovne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu