Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Senát schválil nomináciu Barrettovej na sudkyňu najvyššieho súdu, prepisovala sa história

Donald Trump a Amy Coney Barrettová Zobraziť galériu (6)
Donald Trump a Amy Coney Barrettová (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký Senát v pondelok definitívne schválil nomináciu Amy Coneyovej Barrettovej na post sudkyne Najvyššieho súdu Spojených štátov. Informovala o tom televízia CNN. Za potvrdenie nominácie Barrettovej hlasovalo 52 senátorov a 48 bolo proti. Republikáni majú v Senáte väčšinu v pomere 53:47.

Susan Collinsová, senátorka zo štátu Maine, ako jediná republikánka hlasovala proti vymenovaniu Barrettovej. Agentúra AP si všíma, že vôbec prvýkrát v modernej histórii krajiny nezískal kandidát jediný hlas od menšinovej strany v Senáte. Demokrati protestovali v Senáte celú noc. Proti hlasovaniu vystupovali aj z dôvodu, že sa konalo len osem dní pred novembrovými prezidentskými voľbami.

Krátko po svojom schválení Senátom zložila Barrettová v Bielom dome vo Washingtone prvú, slávnostnú prísahu. Po jej zložení v prítomnosti amerického prezidenta Donalda Trumpa Barrettová sľúbila, že ako sudkyňa Najvyššieho súdu USA sa bude rozhodovať "bez strachu a nezávisle od politiky či svojich vlastných presvedčení".  

Slávnosť sa konala na Južnom trávniku Bieleho domu. Podľa agentúry AP väčšina z prítomných hostí mala na tvári rúško. Barrettová druhú prísahu zloží na neverejnej ceremónii v sídle Najvyššieho súdu USA vo Washingtone v utorok.

Po Brettovi Kavanaughovi a Neilovi Gorsuchovi je Barrettová v poradí už tretím členom najvyššieho súdu, ktorého nominoval prezident Trump. Znamená to, že na tejto najvyššej súdnej inštancii USA majú konzervatívci prevahu nad liberálmi v pomere 6:3, čo je najvýraznejší názorový posun za uplynulých 30 rokov.

Amy Coney Barrettová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Trump ju nominoval ako náhradu liberálky Ruth Ginsburgovej, ktorá zomrela 18. septembra vo veku 87 rokov. Barrettová (48), praktizujúca katolíčka a profesorka práva, bola za sudkyňu vymenovaná prvýkrát v roku 2017. Je hlboko konzervatívna a pokladajú ju za nepriateľku práva na interrupciu. V roku 2018 sa dostala do užšieho výberu, predstaveného Trumpom, na kreslo uvoľnené po odchode sudcu Anthonyho Kennedyho do dôchodku, ale tento post nakoniec obsadil Kavanaugh.

Viac o téme: NomináciaUSADonald TrumpAmy Coney Barrettová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu