Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Politici reagujú na Matovičov plán s testovaním: Prekvapená prezidentka a súhlas liberálov!

Politici reagujú na plán plošného testovania Zobraziť galériu (13)
Politici reagujú na plán plošného testovania (Zdroj: Topky/Maarty, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dnes premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii oznámil veľký krok - celoplošné testovanie na nový koronavírus. Touto veľkou operáciou chce zamedziť ďalšiemu šíreniu ochorenia, pričom testovanie z hľadiska množstva ľudí prirovnal k voľbám. Čo na tento plán hovoria ostatní politickí predstavitelia sme zhrnuli do tohto článku.

Plán by nemal vyvolávať viac otázok, ako odpovedí, myslí si prezidentka Čaputová

Prezidentský úrad zostal pomerne zarazený tým, akým spôsobom sa o tomto pláne dozvedeli. "O tomto pláne vlády som nebola dopredu informovaná. Viem len to, čo sa dnes dozvedela verejnosť z tlačovej konferencie. Zmysluplnosť a realizovateľnosť plánu v tejto chvíli neviem zhodnotiť a budem sa najskôr informovať na názor odborníkov. Myslím si zároveň, že plán takéhoto rozsahu by mal byť oznámený spôsobom, ktorý nevyvolá viac otázok, ako poskytne odpovedí," píše sa v stanovisku prezidentky Zuzany Čaputovej.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Ak bude A, nech je aj B

Medzi prvými zareagovala europoslankyňa SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá veľmi oceňuje tento vládny krok, no zároveň očakáva aj ďalšie kroky. "Ak bude nasledovať krok B - prispôsobenie opatrení výsledkom plošného testovania, bude to naozaj počin svetových rozmerov," vyhlásila Nicholsonová. 

KORONAVÍRUS Politici reagujú na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Lucia Ďuriš Nicholsonová)


KORONAVÍRUS Matovič prichádza s veľkým plánom: Celoplošné testovanie už o niekoľko dní!


Plán schvaľuje aj minister financií

Eduard Heger už na sociálnej sieti Facebook vyjadril sympatie s veľkým plánom testovania.

KORONAVÍRUS Politici reagujú na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Eduard Heger)

Remišová chce diskutovať

Už o niečo zhovorčivejšia bola vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová zo Za ľudí. Tá ešte stále čaká na ďalšie závery. "V súvislosti s celoplošným testovaním ostávajú ešte otvorené otázky, o ktorých riešení však budeme hovoriť s partnermi na vláde. Riešime najväčšiu krízu od druhej svetovej vojny a ako vláda musíme postupovať jednotne," upriamuje pozornosť Remišová na iné podnety.

KORONAVÍRUS Politici reagujú na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

Zdržanlivý Hlas-SD

Matovičov plán ešte prenecháva diskusii vo vnútri strany opozičný Hlas-SD. "Pri obrovskom amaterizme tejto vlády v zdravotnej, ekonomickej i sociálnej oblasti máme oprávnené pochybnosti, či ho dokáže vláda pripraviť tak, aby prinieslo zmysluplné výsledky a aby zároveň nenapomohlo ďalšiemu šíreniu vírusu," myslia si poslanci Petra Pellegriniho.

KORONAVÍRUS Politici reagujú na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Hlas - sociálna demokracia)

Sulík vo veľkej spokojnosti, odhalil aj cenu

Šéf SaS, pod ktorého stranu patrí aj zodpovednosť za Správu štátnych hmotných rezerv úplne schvaľuje celoplošné testovanie a dokonca povedal aj čosi viac o cene testov. "Test je antigénový, štát stojí 4 eurá, výsledok je do 20 minút a testovať sa bude vo volebných miestnostiach," upresnil Sulík detaily.

KORONAVÍRUS Politici reagujú na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

Súhlas aj u Kollárovcov

S masivnym testovaním súhlasia aj Kollárovci. Ich poslanec Jozef Lukáč cez stranu vyzval na podporenie tohto plánu. "Chcem sa aj ja touto cestou pripojiť k výzve občanom prísť sa pretestovať. Jedine takto dokážeme zvrátiť zlú epidemiologickú situáciu, že sa ako národ zomkneme a spojíme pre naše spoločné dobro!’’ píše Lukáč.

KORONAVÍRUS Politici reagujú na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Sme rodina)

Za myšlienku je aj predsedníčka zdravotníckeho výboru

Pod návrh sa podpísala aj ďalšia členka SaS a šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková. "Prosím všetkých, aby sa dali otestovať. Len spoločne máme šancu na úspech," povedala verejnosti v statuse poslankyňa.

KORONAVÍRUS Politici reagujú na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Janka Bittó Cigániková - Fungujúce zdravotníctvo)

Národniari sú razantne proti

Andrej Danko ako predseda momentálne mimoparlamentnej Slovenskej národnej strany (SNS) rázne protestuje proti celoplošnému testovaniu národa. "Celoplošné testovanie nezaviedol ani jeden štát. Každý deň sa len ukazuje, aké nebezpečné je pre Slovensko, ak ho riadi človek nepripravený a nevyrovnaný, ktorý ohrozuje ekonomiku štátu a už aj zdravie ľudí. Žiaden premiér v okolitých štátoch sa takto nespráva. Už chápeme tie dary pána Mistríka v podobe testov na Kovid pre Slovensko," píše Danko na sociálnej sieti.

KORONAVÍRUS Politici reagujú na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Danko - predseda SNS)

Strana Spolu testovanie neodmieta, ale chce viac podrobností

Predseda strany Spolu Juraj Hipš hovorí, že ak má plošné testovanie vyjsť, potrebujeme, aby premiér komunikoval k občanom Slovenska s rozvahou a slušne. “Komunikujte s nami ako s občanmi, nie poddanými. Pomôže pokojné a zrozumiteľné vysvetlenia a racionálne argumenty. Nie plakanie, karhanie alebo hystéria,” hovorí Hipš. 

KORONAVÍRUS Politici reagujú na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Predseda strany Spolu upozorňuje na to, aby sa všetky opatrenia opierali o zákony a neopakovali sa chyby z minulosti. “Nezabúdajte, že Slovensko je stále právny štát a nie feudálne panstvo. Vyhlásenia na tlačovke nie sú právne normy. Ak treba meniť právne normy, spravte to tak, ako sa v slušnej krajine patrí,” dodáva Hipš. 

Slovensko si podľa neho prechádza náročným obdobím, kedy nie je čas na hádky a hašterenie medzi koaličnými partnermi. “Od vlády nečakáme šou, ale schopnoť previeť krajinu náročným obdobím.” Predsedovi Spolu chýba aj v tomto období od premiéra niekoľko vecí. “Rozvaha, rozum a jasné zdôvodnené opatrenia je to, čo stále chýba. Nepokazte si to,” dodáva na záver Juraj Hipš.

Fico nie je vyslovene proti, odmieta však Matovičovo vydieranie

Predseda Smeru Robert Fico na sociálnej sieti Facebook zverejnil video, v ktorom sa vyjadruje aj k predmetným testom. "Mňa zaujíma názor odborníkov. Ak povedia odborníci, že je to dobrý krok, poďme do toho, ale odmietam vydieranie Igorom Matovičom," povedal Fico zrejme narážajúc na jeho slová o možnej demisii ak testovanie nevyjde.

Šimečka dúfa, že plán je premyslený

Ďalší europoslanec Michal Šimečka s plánom Matoviča súhlasí, no dúfa, že plán je premyslený. "Dúfam len, že to má naozaj dobre premyslené, vrátane následných krokov. Lebo takáto obrovská logistická operácia skrýva desiatky praktických nástrah - právnych, logistických, medicínskych aj komunikačných," píše Šimečka.

KORONAVÍRUS Politici reagujú na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Michal Šimečka - Progresívne Slovensko)

Predseda mimoparlamentnej Dobrej voľby a exminister zdravotníctva a vnútra Tomáš Drucker chápe súčasné kroky ako zmarené testovanie. Kritizuje tiež vyhrážky Igora Matoviča o možnej demisii.

KORONAVÍRUS Politici reagujú na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Drucker)

Viac o téme: ReakcieKoronavírusPlošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu