Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slávny ochrnutý herec: Najprv sa zázračne uzdravoval a potom... Zradilo ho srdce!

Christopher Reeve Zobraziť galériu (3)
Christopher Reeve (Zdroj: Warner Bros.)

LOS ANGELES - Päť rokov od svojho úrazu bol herec Christopher Reeve absolútne paralyzovaný. V roku 2000 sa začali objavovať prvé známky zlepšenia jeho stavu a o dva roky neskôr lekári dokonca hovorili o unikátnom prípade zotavovania sa. Krátko po päťdesiatke ho však zradilo srdce. Stalo sa tak presne pred 16 rokmi.

Christopher Reeve sa narodil 25. septembra 1952 v americkom New Yorku. Po rozvode rodičov žil s matkou v Princetone v New Jersey (USA). Študoval na Cornell University a na prestížnej Juilliard School v New Yorku.

Galéria: Christopher Reeve

V roku 1978 sa k divákom dostal prvý film Superman režiséra Richarda Donnera, v hlavnej úlohe s vtedy neznámym Christopherom Reevom. Lietajúci mladík z planéty Krypton, ktorý v príbehoch využíva silu, nadprirodzenú moc a vyrieši akúkoľvek ťažkú situáciu, dokázal osloviť detského i dospelého diváka.

Filmom Superman sa Christopher stal slávnym a do osudného pádu z koňa v roku 1995 ešte stvárnil postavy v 17 filmoch a v množstve televíznych seriálov; vystúpil i takmer v dvoch stovkách divadelných predstavení. Pre HBO nakrútil v apríli 1997 ako režisér film In the Gloaming, ktorý ovenčili nadšené recenzie.

Christopher Reeve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Warner Bros.)

Ani po ochrnutí sa Reeve nevzdal hereckej kariéry. Vystúpil v úlohe ochrnutého muža vo filme Rear Window (1998), modernom televíznom remaku Hitchcockovho filmu Okno do dvora. Tiež sa objavil v seriáli Smallville. 

Herec si pri páde z koňa zlomil si krčnú chrbticu a poškodil miechu, ktorá sprostredkúva komunikáciu medzi mozgom a zvyškom tela - poškodené boli najmenej tri štvrtiny nervových vlákien. O svojom živote napísal dve knihy, obe sa stali bestsellermi. 

Reeve bol pre mnohých stelesnením nezlomnej sily a nádeje. Ako v roku 2002 informovali lekári, Christopher bol o prvým zdokumentovaným prípadom zmierňujúcej sa paralýzy, ktorá nastala po vážnom poškodení miechy. 

Tom Welling a Christopher
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Warner Bros.)

"Hovoríme o bezprecedentnom prípade uzdravovania. Nemáme nič, na základe čoho by sme mohli hovoriť o budúcich prognózach," povedala neurochirurgička Naomi Kleitman, šéfka výskumu úrazov miechy pri National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Samotný herec bol veľmi optimistický. "Moje uzdravovanie je pre mňa všetkým, pretože kým niektorí ľudia dokážu akceptovať život s postihnutím, ja medzi nich nepatrím. Chcem svoj život späť," vyhlásil herec.

O dva roky neskôr ale, bohužiaľ, zomrel len vo veku 52 rokov. Stalo sa tak 10. októbra 2004 v jeho rodnom New Yorku na zástavu srdca.

Terapeutické stoličky posilňujú chrbtové svaly, podporujú zdravé držanie tela a zabraňujú poškodeniu chrbtice. 

Viac o téme: Christopher Reeve
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu