Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Európska únia skritizovala zatknutie hongkonského aktivistu Joshuu Wonga

Aktivista Joshua Wong
Aktivista Joshua Wong (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu)

BRUSEL - Európska únia vo štvrtok skritizovala zatknutie hongkonského aktivistu Joshuu Wonga čínskymi úradmi. Tento krok, ktorý EÚ označila za znepokojujúci, podľa nej podkopáva dôveru v Čínu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Zatknutie aktivistu Joshuu Wonga je od leta najnovším zo znepokojujúcej série zatknutí prodemokratických aktivistov," uviedol hovorca EÚ. Únia zároveň vyzvala na "veľmi dôkladné preskúmanie tohto prípadu justičnými orgánmi". "Vývoj v Hongkongu spochybňuje vôľu Číny dodržiavať medzinárodné záväzky, podkopáva dôveru a ovplyvňuje vzťahy medzi EÚ a Čínou".

Wonga vo štvrtok zatkli za "nezákonné zhromažďovanie sa" v súvislosti s jeho účasťou na proteste proti vládnemu zákazu nosenia masiek z roku 2019. Na svojom twitterovom účte 23-ročný aktivista - vlastným menom v čínštine Chuang Č'-feng - uviedol, že ho zadržali aj za porušenie "drakonického zákona proti noseniu masiek". Tento zákon však hongkonský najvyšší súd ešte vlani vyhlásil za protiústavný.

EÚ už viackrát vyjadrila obavy z čínskeho zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu, ktorý vstúpil do platnosti koncom júna. Tento zákon vyvolal obavy medzi hongkonskými prodemokratickými aktivistami a vyslúžil si aj kritiku zo strany viacerých zahraničných predstaviteľov. Podľa kritikov táto zákonná norma obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala toto územie pod svoju správu. Bývalá britská kolónia sa vtedy stala autonómnym územím Číny na základe princípu "jedna krajina, dva systémy".

Viac o téme: ZatknutieČínaHongkongEurópska úniaJoshua Wong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu