Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čína odmietla udeliť akreditáciu viacerým americkým novinárom: USA obvinili Peking zo zastrašovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty v utorok obvinili Čínu zo zastrašovania zahraničných novinárov. Stalo sa tak po tom, ako Peking odmietol obnoviť akreditáciu viacerým zamestnancom amerických mediálnych organizácií, informovala agentúra AFP.

Čína sa "vyhráža, obťažuje a vyhosťuje amerických a iných zahraničných novinárov už niekoľko desaťročí", píše vo vyhlásení amerického rezortu diplomacie jeho hovorkyňa Morgan Ortagusová. Čínske ministerstvo zahraničných vecí nedávno informovalo americké veľvyslanectvo v Pekingu o tom, že odmietne obnoviť novinárske akreditácie viacerým reportérom a neschváli žiadosti o udelenie víz pre tých novinárov, ktorí boli tento rok už vyhostení. 

Klub zahraničných korešpondentov v Číne (FCCC) so sídlom v Pekingu v pondelok potvrdil, že najmenej piatim americkým novinárov zo štyroch inštitúcií - vrátane denníka The Wall Street Journal, spravodajskej stanice CNN a spoločnosti Bloomberg - boli zamietnuté nové novinárske preukazy. Čína v prvej polovici tohto roka už vylúčila najmenej 17 zahraničných novinárov. Očakáva sa, že budú nasledovať ďalší, píše AFP.

Podľa Pekingu je tento krok odpoveďou na opatrenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý obmedzil vízové povolenia pre čínskych novinárov v USA na maximálnu dobu 90 dní. Vzájomné obmedzenia práce zahraničných novinárov sú následkom naštrbených čínsko-amerických vzťahov. Trump Peking obviňuje z podcenenia koronavírusovej pandémie, Pekingu sa zas nepáči, že USA nechcú akceptovať Hongkong ako právoplatné čínske územie. 

Viac o téme: NovináriOdmietnutieZastrašovanieAkreditácieObvinenie USAČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu