Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Hongkongu sa protestovalo: Polícia zatkla najmenej 90 ľudí

Najvyššia predstaviteľka Hongkongu Carrie Lamová
Najvyššia predstaviteľka Hongkongu Carrie Lamová (Zdroj: SITA/AP/Vincent Yu)

HONGKONG - Hongkonské úrady zatkli v nedeľu najmenej 90 ľudí počas protestov proti rozhodnutiu tamojšej vlády odložiť parlamentné voľby, píše agentúra AP.

Voľby sa mali pôvodne konať v nedeľu. Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová ich 31. júla odložila o rok z dôvodu koronavírusovej pandémie. Kritici však tvrdia, že jej vláda sa obáva nárastu moci opozície. Nedeľné protesty sa konali v štvrti Kowloon (Ťiou-lung). Proti demonštrantom zasiahla polícia, ktorá proti nim takisto použila slzotvorný plyn.

Väčšinu ľudí polícia v nedeľu zatkla na základe podozrenia z nelegálneho zhromažďovania. Jednu ženu úrady zadržali za podozrenie z útoku a šírenia propagandy smerujúcej k odtrhnutiu Hongkongu od Číny, čo je podľa zákona o národnej bezpečnosti trestný čin, informovala polícia v príspevku na Facebooku. Protivládne protesty sa v Honkongu pravidelne konajú od júna 2019. Silu nabrali po tom, čo Čína navrhla a presadila kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti v Hongkongu.

Demonštranti pôvodne žiadali, aby vláda stiahla neskôr odvolaný sporný bod zákona, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestného činu vydávať do pevninskej Číny. Protesty sa však medzičasom rozrástli o celý rad požiadaviek a stali sa závažnou výzvou pre tamojšiu vládu i komunistických lídrov v Pekingu. Demonštranti sú nespokojní najmä so zasahovaním Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu, ktorý je založený na hesle "jedna krajina, dva systémy".

Viac o téme: ZatknutieProtestyPolícia Hongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu