Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

NAKA zadržala dvoch mužov: Korupcia na najvyšších miestach! Štátnemu tajomníkovi chceli dať 60-tisíc

Martin Fecko Zobraziť galériu (2)
Martin Fecko (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

BRATIALAVA - Polícia obvinila v rámci protikorupčnej akcie s krycím názvom Contract dvoch mužov, ktorí sa mali pokúsiť podplatiť štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Martina Fecka.

NAKA v stredu zasahovala na viacerých miestach v Bratislave, akciu nazvali Contract. Akcia súvisela s rozsiahlou korupčnou trestnou činnosťou a počas nej polícia zadržala dvoch obvinených z podplácania a legalizácie príjmu z trestnej činnosti a tiež prehľadala priestory zainteresovaných firiem. Obvineným Petrovi Ch. a Miroslavovi S.

Akcia s krycím názvom Contract: Obvinili dvoch mužov za pokus o podplatenie štátneho tajomníka

Podľa polície hrozí v prípade dokázania viny za podplácanie trest odňatia slobody na päť až 12 rokov, za legalizáciu príjmu z trestnej činnosti na sedem až 12 rokov. Mali sa pokúsiť podplatiť štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Martina Fecka.

NAKA zadržala dvoch mužov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Fecko s políciou spolupracoval

Fecko s políciou spolupracoval, k odovzdaniu úplatku vraj nedošlo. Informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. "Za podpísanie zmluvy o štátnej zákazke o vytvorení a zavádzaní informačného systému mu mali sľúbiť päť percent z hodnoty projektu alebo 60.000 eur v hotovosti," uviedol s tým, že obvinení sa mali skutku dopustiť ako spolupáchatelia. Slivka doplnil, že ide o Centrálny údajový repozitár Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) v rámci projektu

"Centrálny údajový repozitár ÚKSÚP - komplexný projekt pre manažment údajov" v hodnote takmer 1,5 milióna eur. O prípadnom podnete na väzbu obvinených vyšetrovateľ rozhodne po vykonaní potrebných procesných úkonov, ktoré sa naďalej realizujú.

Stopnutá zákazka

Údajný pokus o podplatenie štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Martina Fecka sa týkal zákazky, ktorú šéf tohto rezortu Ján Mičovský stopol. Vyhlásil to minister na stredajšom brífingu pred budovou parlamentu.

Ministerstvo pôdohospodárstva: Došlo k pokusu podplatiť štátneho tajomníka Martina Fecka (Zdroj: TASR)

Mičovský skonštatoval, že po svojom nástupe do funkcie stopol veľa obstarávaní a zákaziek s úmyslom dať ich preveriť. "Zdá sa, že to bol rozumný krok, pretože aj táto zákazka bola jedna z tých, ktorá bola zastavená, a zdá sa, že miera trpezlivosti dotyčnej firmy bola prekročená a rozhodla sa urobiť ten špinavý krok, ktorý nie je v našej krajine výnimočný," priblížil. Hlavným cieľom tejto vlády je podľa Mičovského ukázať, že Slovensko sa dá spravovať možno s chybami, ale čestne a poctivo, no zdá sa, že mnohí ľudia tomu nechcú uveriť. Preto si dovolili prísť ponúkať úplatok, keďže boli nespokojní s tým, že nedostali zákazku.

Minister verí, že orgány činné v trestnom konaní dotiahnu prípad do úspešného konca. Poďakoval tiež policajtom, že si robia svoju službu tak, ako sa od nich očakáva. Podľa Fecka sa s úplatkom asi ozvali tí, "ktorým šliapli po otlakoch". Keďže ide iba o podozrenie a spis je živý, nechcel prípad viac konkretizovať.

Viac o téme: ZásahObvinenie NAKAMartin Fecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu