Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bývalý maldivský viceprezident sa priznal ku korupcii: Dostal 20 rokov väzenia

Ilustrčné foto
Ilustrčné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

MALÉ - Bývalého maldivského viceprezidenta Ahmeda Adíba odsúdili na 20 rokov väzenia po tom, čo sa priznal ku korupcii, praniu špinavých peňazí a zneužívaniu moci. V utorok to oznámili predstavitelia súdnictva, ktorých citovala agentúra AFP.

Adíb bol blízkym spojencom exprezidenta Abdalla Jamína, až kým Adíba nezatkli za údajný pokus o zavraždenie tohto despotického bývalého vládcu bombou na palube jeho jachty v roku 2015. Trestný súd vo verdikte v noci na utorok uvalil Adíbovi aj pokutu dva milióny rupií (129.000 dolárov) za jeho úlohu pri odsávaní peňazí zo štátneho úradu pre propagáciu turizmu počas bývalej administratívy.

Bol obvinený zo spôsobenia straty štátu vo výške približne 260 miliónov dolárov, keď dal ostrovčeky do prenájmu developerom letovísk a prijal provízie od cestovných kancelárií. Adíbov vtedajší šéf, Jamín, si už odpykáva päť rokov väzenia, keďže vlani v novembri bol uznaný za vinného z prania špinavých peňazí počas svojho výkonu prezidentskej funkcie v rokoch 2013-2018.

"Adíb spolupracoval so štátom pri vyšetrovaní a urobil dohodu o treste po priznaní viny," informoval súdny predstaviteľ. A dodal, že 20 rokov väzenia je "mierny trest" za zločiny, ktorých sa dopustil. Trestný súd v júli zbavil Adíba obvinení, ale prokuratúra sa odvolala na najvyšší súd, ktorý nariadil nový proces.

Adíb bol najprv ministrom turizmu a prezident Jamín ho povýšil na viceprezidenta, ale obaja sa neskôr rozhádali a politicky rozišli. Jamín dal počas päťročného vládnutia všetkých svojich politických súperov zatvoriť do väzenia alebo ich donútil odísť do exilu.

Viac o téme: VäzenieKorupciaViceprezidentMaldivyAhmed Adíb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu