Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusko je pripravené pomôcť znížiť napätie vo východnom Stredomorí, tvrdí Lavrov

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

NIKÓZIA - Rusko je pripravené pomôcť znížiť napätie vo východnom Stredomorí, uviedol v utorok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po stretnutí s cyperským prezidentom Nikosom Anastasiadisom. Informovala o tom agentúra AP. 

Lavrov je v utorok na oficiálnej návšteve Cypru. Na tlačovej besede po stretnutí s Anastasiadisom povedal, že Moskva pozorne sleduje dianie okolo sporu medzi Gréckom a Tureckom o práva na ťažbu zemného plynu vo východnej oblasti Stredozemného mora. Lavrov dúfa, že dokáže byť nápomocný pri naštartovaní "skutočného dialógu", ktorý prinesie "vzájomne prijateľné riešenia". 

Šéf ruskej diplomacie ďalej uviedol, že Moskvu znepokojuje činnosť Spojených štátov, ktorá "prispieva ku konfliktu", namiesto toho, aby sa USA snažili o mierové riešenie. Podľa AP Lavrov narážal na rozhodnutie USA pozastaviť platnosť embarga na predaj zbraní Cypru. Toto rozhodnutie ostro kritizovala aj Ankara, ktorá podporuje odštiepeneckú Severocyperskú tureckú republiku. 

Americká veľvyslankyňa na Cypre Judith Garberová v reakcii uviedla, že pozastavenie platnosti embarga nie je namierené proti Turecku, ale cieli na "posilnenie regionálnej bezpečnosti". Z rozdúchavania napätia v oblasti, naopak, obvinila Rusko. "Domnievame sa, že Rusko hrá v oblasti, najmä v Sýrii, destabilizujúcu úlohu," dodala.  

Napätie sa poslednom období prehĺbilo po tom, čo Turecko začalo prieskum v súvislosti s možnými ložiskami ropy a zemného plynu v okolí Cypru. Do oblasti Stredozemného mora medzi Cyprom a Krétou vyslali obe krajiny námorné vojenské jednotky a vykonali tam vojenské cvičenia. 

Grécko v pondelok oznámilo, že posilní svoju armádu prostredníctvom nových zbrojných programov, rozvojom zbrojárskeho priemyslu krajiny a zvýšením príslušníkov vojenského personálu. Patová situácia medzi Gréckom a Tureckom vyvoláva obavy v súvislosti s možným otvoreným konfliktom medzi týmito dvoma členskými krajinami NATO. 

Viac o téme: NapätieZníženieRuskoSergej LavrovNikos AnastasiadisVýchodné Stredomorie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu