Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusi si v nedeľu volili nových gubernátorov: Opozícia sa sťažuje na viaceré nezrovnalosti

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusi si v nedeľu vyberali v regionálnych voľbách nových gubernátorov, poslancov miestnych parlamentov či mestských zastupiteľstiev. Mimovládne organizácie, ktoré voľby monitorujú, upozornili na viaceré "nezrovnalosti" vo volebnom procese, píšu agentúry AFP a DPA.

Voľby podľa AFP zatienilo údajné otrávenie opozičného lídra Alexeja Navaľného z druhej polovice augusta. Hlasovanie prebehlo v 41 z 85 ruských regiónov. AFP uvádza, že voľby sú testom dominancie Jednotného Ruska - strany spojenej s prezidentom Vladimirom Putinom. Konajú sa rok pred parlamentnými voľbami.

Navaľnyj a jeho spolupracovníci Rusov vyzývali, aby volili "takticky" a podporili najsilnejšieho kandidáta proti kandidátom Jednotného Ruska. Jednými z najsledovanejších oblastí sú mestá Novosobirisk a Tomsk, kam Navaľnyj v auguste vycestoval, a kde bol údajne otrávený. Navaľného tím uviedol, že prvé výsledky "vyzerajú nádejne".

V Novosibirsku proti Jednotnému Rusku kandiduje aliancia "Novosibirsk 2020", ktorú vedie šéf tamojšej Navaľného kancelárie Sergej Bojko. "Je to príležitosť ukázať celému Rusku, že demokratické sily sú schopné zjednotiť," uviedol Bojko v nedeľu pre AFP. Bojko dodal, že jeho podporovatelia zaznamenali desiatky nezrovnalostí vo volebnom procese vrátane pokusu protizákonne zabrániť pozorovateľom robiť svoju prácu. Jedna z volebných urien mala rozlomenú pečať, čo podľa neho znamenalo, že v noci mal "niekto prístup k hlasovacím lístkom z predošlých dní".

Predčasné hlasovanie sa začalo už v piatok. V rámci epidemiologických opatrení s cieľom obmedziť šírenie koronavírusu boli niektoré hlasovacie stanice umiestnené vonku, čo sa nepáčilo opozícii, ktorá toto opatrenia vnímala ako možnosť ľahšie sfalšovať voľby.

Mimovládna organizácia Golos (Hlas), ktorá pravidelne monitoruje voľby v Rusku dosiaľ eviduje približne 1000 sťažností na priebeh hlasovania. Organizácia takisto uvádza, že niektorým jej zamestnancom bolo znemožnené vykonávať svoju prácu, píše DPA. "Bohvie, čo sa s hlasovacími lístkami deje v noci," uviedol Navaľného spolupracovník Leonid Volkov. Šéfka volebnej komisie Ella Pamfilová obvinenia opozície odmieta. "Momentálne neevidujeme veľa porušení (volebného zákona)," povedala.

K víťazstvu vo voľbách mieri Jednotné Rusko

Strana Jednotné Rusko spojená s prezidentom Vladimirom Putinom mieri k víťazstvu v nedeľných ruských regionálnych voľbách. Spojenci opozičného lídra Alexeja Navaľného však zaznamenali úspechy v niektorých mestách na Sibíri, píše agentúra Reuters. Voľby podľa AFP zatienilo údajné otrávenie opozičného lídra Alexeja Navaľného z druhej polovice augusta. Hlasovanie prebehlo v 41 z 85 ruských regiónov.

Predbežné výsledky ukazujú víťazstvo prokremeľských kandidátov na gubernátorov v Komijskej a Tatárskej republike, v Kamčatskej oblasti a vo viac ako desiatke ďalších subjektov Ruskej federácie. Navaľného spojencom sa podľa Reuters podarilo uspieť vo voľbách do miestneho zastupiteľstva v mestách Novosibirsk a Tomsk, kde Jednotné Rusko pravdepodobne stratí väčšinu.Oficiálne výsledky by mali byť známe neskôr v pondelok, píše agentúra TASS.

Do zastupiteľstva mesta Tomsk sa dostali dvaja Navaľného kandidáti

Poslancami zastupiteľstva mesta Tomsk na ruskej Sibíri sa stali aj dvaja predstavitelia štábu opozičného politika Alexeja Navaľného. Vo svojich volebných obvodoch totiž zvíťazili Xenija Fadejevová a Andrej Fatejev, informovala v pondelok agentúra Interfax. Ako vyplýva zo správy agentúry Interfax, správy o víťazstve Fadejevovej a Fatejeva sú zatiaľ neoficiálne. Fadejevová však pre Interfax vyjadrila presvedčenie, že k sfalšovaniu výsledkov v ich obvodoch nedôjde. "A keby aj, mám všetky kópie protokolov (volebnej komisie)," dodala.

O post poslanca mestskej Dumy v Tomsku malo záujem viac ako 350 kandidátov, ktorí bojovali o 37 mandátov. Šestnásť z mandátov v tomskej Dume podľa Interfaxu pripadne kandidátom zvoleným v rámci systému "rozumného hlasovania", s ktorým prišiel Navaľnyj a ktoré voličov nabáda, aby odovzdali svoj hlas akémukoľvek kandidátovi, len nie tomu, ktorý zastupuje vládnucu stranu Jednotné Rusko. Tá bude mať v mestskom zastupiteľstve napokon zrejme len 11 poslancov. Pokiaľ ide o ľudí z Navaľného tímu, v komunálnych voľbách v Novosibirsku uspel koordinátor jeho štábu Sergej Bojko.

Viac o téme: VoľbyOpozíciaNezrovnalostiRuskoGubernátori
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu