Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Špeciálny prokurátor odmieta tvrdenie, že sa nezúčastnil vyšetrenia na polygrafe

Dušan Kováčik
Dušan Kováčik (Zdroj: TASR/František Iván)

BRATISLAVA - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik pôvod pôžičky vysvetlil tak na NAKA, ako aj v Národnej rade SR. Na bezpečnostnom pohovore bol aj v minulom týždni, je teda zrejmé, že sa neodmietol zúčastniť bezpečnostného pohovoru, ktorého súčasťou je polygrafické vyšetrenie – psychofyziologické overenie pravdovravnosti.

Odmieta lživé tvrdenia, že „sa opakovane odmietol zúčastniť predmetného vyšetrenia“. Takéto lživé vyjadrenia v kontexte s vyjadreniami podpredsedu parlamentu považuje za pokračovanie lživej kampane na odôvodnenie jeho odvolania. Fakty, ktoré už boli medializované už aj v minulosti, hovoria jednoznačne, nie je teda zrejmé odkiaľ niektorí koaliční poslanci berú nepravdivé tvrdenia, ktoré šíria, hoci je zrejmé prečo.

Špeciálny prokurátor spolupracuje s príslušnými orgánmi NBÚ, ktorým bezodkladne poskytol všetky relevantné doklady týkajúce sa pôžičky, ako aj vysvetlenie a zúčastňuje všetkých potrebných úkonov. Všetkými skutočnosťami súvisiacimi s pôžičkou sa zaoberala NAKA, ktorá po podrobnom vysvetlení špeciálneho prokurátora a vydokladovaní listinných materiálov špeciálnym prokurátorom aj bratom špeciálneho prokurátora 23. 8. 2019 anonymné trestné oznámenie odmietla. Takýto záver vyšetrovateľa po preskúmaní spisu potvrdil dozorujúci prokurátor.

Účelová manipulácia verejnej mienky je zrejmá aj z pripojených informácií poskytnutých médiám už v roku 2019: Anonymné oznámenie v súvislosti so spomínanou pôžičkou preverovala NAKA. Špeciálny prokurátor spolupracoval s príslušnými orgánmi, ktorým bezodkladne poskytol všetky relevantné doklady týkajúce sa pôžičky a aj vysvetlenie. Na vyzvanie polície bol bezodkladne dvakrát poskytnúť vysvetlenie. Anonymné trestné oznámenie NAKA 23. 8. 2019 odmietla, pretože zo zabezpečených dôkazov v rámci vyšetrovania bol prijatý záver, že nie je dôvod na začatie trestného stíhania, alebo na postup podľa § 197 ods. 2 Trestného poriadku.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik bol na vyzvanie polície bezodkladne dvakrát poskytnúť podrobné vysvetlenie týkajúce sa predmetnej finančnej pôžičky. Podrobné vysvetlenie podal operatívnemu pracovníkov aj jeho brat, ktorý pôvod peňazí vydokladoval listinným materiálom. Dotknuté finančné prostriedky pochádzali z predaja členských podielov družstva, pôdy a úspor brata, ktorý mu ich poskytol aj s navrhnutým termínom a spôsobom splátok.

Vzhľadom na ochranu obchodného, bankového, daňového tajomstva nie je možné poskytnúť podrobnejšie informácie odopreté dotknutými zúčastnenými osobami.  Šlo jednoznačne o pôžičku a nie o úplatok. Predmetnú pôžičku uviedol špeciálny prokurátor aj do svojho majetkového priznania za rok 2017, aj do dotazníka Národného bezpečnostného úradu. Pričom zákonnosť udelenia jeho previerky bola na základe požiadavky parlamentného výboru preskúmaná so záverom, že previerka NBÚ v roku 2018 mu bola udelená zákonným spôsobom.

Viac o téme: VyšetrenieProkurátorPolygrafDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu