Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V týchto riekach sa ukrýva zlatý poklad: Štyri sa nachádzajú v Európe!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/GarrettDetectors)

BRATISLAVA - Zlatá horúčka 19. storočia sa síce už dávno skončila, no stále existuje veľa miest, kde sa dá nájsť zlato. Dôkazom sú tieto nielen európske lokality, ktoré v sebe ukrývajú drahocenné poklady. Zlato sa okrem iného vo veľkom ťaží aj v Spojených štátoch či Austrálii.

Rekreačná ťažba zlata je pre mnohých ľudí v dnešnej dobe koníčkom, ktorý dokáže veľmi rýchlo prerásť v pasiu. Aj keď sú "zlaté časy" už dávno preč, ľudia stále objavujú nové miesta, kde sa nachádza zlato. Príkladom sú tieto miesta v USA, Austrálii a dokonca aj v Európe.

1. Clear Creek, Colorado, USA

Toto miesto v Colorade je rajom pre lovcov zlata a patrí medzi najlepšie miesta na rekreáciu v krajine. Na koryte rieky Arapahoe Bar na západe Denveru je povolené ryžovanie zlata, ale iba na severnej strane rieky. Pred Arapahoe Bar je v kaňone Clear Creek ďalšia, 16 kilometrov vzdialená rieka, kde sa tiež dá ťažiť a dokonca je možné využiť aj bagre. 

V týchto riekach sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Warrego, Severné teritórium, Austrália

Austrália je priam famóznym miestom na hľadanie a ryžovanie zlata, obzvlášť pre amatérov. Táto aktivita je povolená v mnohých vyhlásených lokalitách v Severnom teritóriu, práve to je totiž bohaté na minerály. Warrego je okrem toho jednou z oblastí, kde sa vyskytuje najviac fosílnych pozostatkov z celej Austrálie. Zlato je rozptýlené v povrchovej pôde mnohých oblastí, takže na jeho nájdenie postačí detektor kovov a základné znalosti ryžovania.

3. Rieka Elvo, Piemont, Taliansko

Rieka Elvo v regióne Piemont na severozápade Talianska je momentálne obľúbenou destináciou mnohých lovcov zlata. Dokonca aj amatérski hľadači pravidelne informujú o nájdení zlata v rôznych veľkostiach. Niet divu, oblasť je totiž bohatá na minerály rôzneho typu. V Taliansku je na verejných pozemkoch povolené rekreačne ryžovať zlato. Podľa miestneho práva môžu ľudia prechovávať až päť gramov zlata u seba doma. To, že ich dom zdobí zlatý poklad, nemusia nahlasovať nijakým kompetentným orgánom. 

V týchto riekach sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/Goldoro Outdoor)

4. Rieka Gold Mine, grófstvo Wicklow, Írsko

Rekreačné ryžovanie zlata pomocou nemotorového zariadenia je v Írsku povolené. Podmienkou je nájsť zlato hmotnosti aspoň jedeného gramu. Lovec musí okrem toho získať licenciu, v opačnom prípade zlato nemôže predať. Rieka Gold Mine, čiže doslova Zlatá baňa, získala svoje pomenovanie už v roku 1796, kedy tam prvýkrát objavili zlato. Toto miesto je doslova magnetom pre skúsených i amatérskych lovcov zlata. 

5. Suisgill Estate, Sutherland, Škótsko

Zlaté rezervy vo Veľkej Británii vo väčšine prípadov patria Jej Veličenstvu. Miestne úrady prestali vydávať licencie pre rekreačné ryžovanie zlata a kvôli ničeniu životného prostredia nie sú naklonené ani vydávaniu povolení na banské operácie. V Británii preto nie je veľký priestor na ryžovanie. Jednou z mála lokalít, kde sa to ešte dá robiť bez poplatku, sú dve rieky v Suisgill Estate na severe Škótska. Je však potrebné dodržiavať prísne pravidlá. 

V týchto riekach sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/funagasson)

6. Dolgellau, Gwynedd, Wales

Objavenie tzv. Zlatého pásu Dolgellau v severnom Walese v roku 1843 odštartovalo welšskú zlatú horúčku. Dohromady údajne vydal až štyri tony zlata. V súčasnosti sa už v oblasti ťažiť zlato na komerčné účely nedá. V prípade, že ide o amatérskych lovcov zlata, tí musia mať povolenie od majiteľa pozemku a taktiež musia dodržiavať prísne enviromentálne smernice. Dostupnejšou alternatívou na ryžovanie zlata sú starobylé zlaté bane Dolaucothi na juhozápade Walesu, kde na to nepotrebujete žiadne povolenie, stačí sa len riadiť odporúčaniami na informačných tabuliach. Všetko, čo tu nájdete, si môžete nechať. 

Viac o téme: RiekaZlatá horúčkaRyžovanie zlata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu