Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výročie tragickej nehody: Slovenská speváčka (†33) zahynula, zostal po nej 7-mesačný synček

Alžbeta Bety Majerníková Zobraziť galériu (7)
Alžbeta Bety Majerníková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tento deň sa stal čiernym pre rodinu a fanúšikov umelkyne Alžbety Bety Majerníkovej. 22. mája 2012 narazila autom do stromu a na mieste zahynula.

Alžbeta Majerníková sa narodila 17. novembra 1978. Vyrastala v bratislavskej Petržalke. „Vyrástla som v betónovej džungli, najväčšej v strednej Európe, ktorá bola vybudovaná pre socialistického človeka v socialistických časoch. Na tomto podivnom mieste som zistila, že si môžete vytvoriť svoju vlastnú krásu kdekoľvek. A niekedy ju môžete nájsť na tých najškaredších miestach,” napísala kedysi. 

Od malička ale zároveň vyrastala v tvorivom prostredí, jej starým otcom bol sochár Alexander Trizuljak a do tajov umenia zaúčal aj Betkinu mamu Máriu. Sprevádzala ju tiež hudba, rodinní príslušníci spievali v kresťanskom zbore. 

Ako napísal jej strýko v spomienkovom článku, už na izbe Alžbety a jej sestry Aničky bolo vidieť, že ide o tvorivé dievčatá. „Betka sa neskôr prirodzene vybrala cestou tvorby umeleckého šperku a pretavovala svoje predstavy do hmatateľnej podoby krásnych vecičiek spestrujúcich náš život. Hudba bola pre Betku ďalšou tvorivou polohou, cez ktorú mohla dať prietok svojmu vnímaniu a pocitom,” uviedol Alexander Trizuljak mladší. 

Alžbeta Bety Majerníková
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

S elektropopovou skupinou Noisecut vystupovala pod menom Bety K. Majerníková. Vyhrala s nimi v roku 2008 hudobnú cenu Radio_Head Awards za najlepší album. Túto cenu vyhrala aj neskôr s albumom Háj a Lov. Zaujímavé je, že tiež bola autorkou sošky tohto ocenenia. 

Alžbeta Majerníková študovala u profesora Karola Weisslechnera na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v ateliéri Kov a Šperk. Za svoju tvorbu neskôr získala niekoľko cien. 

Umelkyňa zahynula 22. mája 2012 pri dopravnej nehode. Osudnou sa Majerníkovej stala jazda medzi obcami Vajnory a Čierna Voda - Chorvátsky Grob, kde zišla z cesty a narazila do stromu.
Nehodu mohla zapríčiniť nepozornosť vodičky, predpokladá polícia. Cesta, po ktorej išla bola mokrá a šmykľavá. Zraneniam podľahla na mieste.

Alžbeta Majerníková bola vydatá a manželovi v októbri 2011 porodila syna. 

Tragická nehoda speváčky
Zobraziť galériu (7)

Viac o téme: Alžbeta Bety Majerníková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu